LEMMER – De gemeente De Fryske Marren zal vanaf 10 oktober ongeveer een kwart miljoen meer kwijt zijn aan de gasrekening per jaar voor hun kantoren en gebouwen voor publieke dienstverlening. Dit nu de overeenkomst met het energiebedrijf Gazprom stopt. De contracten vallen namelijk onder het 5e sanctiepakket tegen Rusland in verband met de oorlog in Oekraïne. Alle Nederlandse gemeenten en provincies moeten deze overeenkomst beëindigen, zodat de staatskas van Rusland niet wordt gespekt. .
Zelflevermodel
Het contract met Gazprom zou in eerste instantie pas op 31 december 2023 worden gestopt. Er zou dan worden overgegaan op het zelflevermodel. Dit wordt nu naar voren geschoven en wordt dus 11 oktober 2022. Het zelflevermodel is bij het inkopen van gas redelijk nieuw. Het wordt wel al toegepast bij de inkoop van elektriciteit maar tot nog toe niet bij gas.
Bij het zelflevermodel, wordt het gas, rechtstreeks op de energiemarkt ingekocht en niet Europees aanbesteed. Via een zogenaamde Energie Service Provider koopt de coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân bij verschillende energieleveranciers het gas in. En dan het liefst lokaal en duurzaam gas. Gemeenten en de provincies willen zich niet meer binden aan 1 enkele gasleverancier. Dit om zo als Friese overheden zeggenschap te houden over waar het gas dat ze verbruiken voor hun kantoren en publieke dienstverlening vandaan komt.
Prijsstijging van factor 4 of 5
Door het zelflevermodel moet de gemeente wel rekening houden met een prijsstijging van een factor 4 of 5 op de energierekening. Waar nu 17 eurocent wordt betaald voor een kuub gas (kale energieprijs), wordt eind dit jaar een prijs verwacht van 80 eurocent per kuub gas. Voor Gemeente de Fryske Marren betekent dit bij een verbruik van plusminus 392.000 kuub (verbruik in het jaar 2019) een meerprijs van 247.000 euro. Dit blijft echter wel een inschatting omdat de gasmarkt heel onzeker is. De gemeente geeft verder nog aan dat zwembad Swimfun in Joure een eigen BV is en buiten deze berekening valt