Gemeente: kaalslag plantsoenen met bloeiende planten jammer, maar nodig

Gemeente: kaalslag plantsoenen met bloeiende planten jammer, maar nodig Dit is slechts één van de plantsoenen waar nog louter aarde rest. Alle (bloeiende) planten zijn weggehaald.

LEMMER – Rinze Visser van de MCPN heeft in juli van 2024 aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd waarom er in delen van Lemmer (onder andere de Bosruiter en de Castor en omgeving) overal bloeiende planten uit plantsoenen zijn verwijderd. “Bewoners zijn daar – en naar mijn mening terecht – zeer ontstemd over,” zo meldt hij. Hij vindt dat het ook niet kan, omdat de kleurenrijkdom aan beplanting in dorpen, buurten en wijken – buiten de ecologische waarde – ook belangrijk is voor de leefbaarheid en de levensvreugde van de bewoners. Om die reden wilde hij weten waarom de gemeente die bloeiende planten heeft verwijderd. En hij wil weten of dit nu ook in andere dorpen en wijken gaat gebeuren.

Antwoord college: Jammer, maar achterstallig onderhoud

Burgemeester en wethouders antwoorden dat buurtgericht planmatige renovatiewerkzaamheden aan het groen worden uitgevoerd. Die komen voort uit De Groenvisie 2023 – 2027 en het Uitvoeringsprogramma achterstallig onderhoud en renovatie. In 2024 worden in drie fases renovatiewerkzaamheden in de wijk Lemmer Noord uitgevoerd. Ook is B&W het met Visser eens dat keurenrijkdom aan beplanting in dorpen en wijken naast een ecologische waarde ook een belangrijke waarde voor de leefbaarheid en gezondheid van haar inwoners heeft.

Waarom dan toch verwijdering?

De bloeiende beplanting die nu verwijderd wordt is grotendeels sterk verouderd en is niet meer van gewenste kwaliteit, geeft B&W verder als antwoord. De verouderde beplanting wordt nu al verwijderd om vervolgens in het najaar de nieuwe beplanting aan te planten. Het plantseizoen is als de bladeren van de bomen zijn en dan moeten de plantvakken dus plantklaar zijn.

Jammer: we halen tijdelijk voedsel en bescherming weg

“Wij vinden het zelf ook jammer dat we nu plantsoen verwijderen. We zijn ons bewust dat we daarmee tijdelijk voedsel weghalen voor insecten en halen ook hun schuilplaatsen weg. Dat is bezwaarlijk en geeft daarnaast ook nog tijdelijk een onaangenaam en kaal straatbeeld. Vanwege het achterstallig onderhoud zijn we genoodzaakt grote(re) ingrepen het jaar rond buurtgericht uit te voeren. Bij de nieuwe beplanting kiezen we voor een toekomstbestendig sortiment dat aansluit op de klimaatomstandigheden en bijdraagt aan de leefbaarheid. Met het nieuwe sortiment wordt ook de biodiversiteit verhoogd. Denk aan meer
variatie in beplanting, aaneengesloten bloei en vruchtdragend groen. Vanwege de aanpak zetten we actief in op communicatie met inwoners. Er zijn de afgelopen tijd inloopavonden georganiseerd en er is een projectpagina ingericht op onze website.”

Andere dorpen en wijken

Planmatig wordt groen gerenoveerd  in alle dorpen, stad of buurt conform de vastgestelde Meerjarenplanning Onderhoud. De aanpak is in 2024 voor het eerst en de gemeente geeft aan lerende te zijn in de aanpak
en het proces. “We zijn gebonden aan verschillende werkgangen binnen de renovatie en planning. Denk aan het beperken van overlast voor inwoners, efficiëntie in werkgangen en het integraal oppakken van werkzaamheden (bijv. elementenverharding en riolering). Waar het kan houden we rekening met het seizoen en handelen we zorgvuldig als het gaat om de Wet Natuurbescherming. De Wet Natuurbescherming is sinds 1 januari 2024 onderdeel van de Omgevingswet.