Gemeente gaat rotrupsen te lijf

LEMMER – Als je er eenmaal mee te maken hebt gehad, weet je wel:”Dit wil ik nooit meer.” Ongelofelijke jeuk totdat je huid openligt die dagen duurt en waar geen kruid tegen gewassen lijkt. Het zijn de haartjes van de eikenprocessierups die dit leed veroorzaken. En ook in onze omgeving staan eiken waar de rotrupsen zich op gevestigd hebben. De gemeente gaat ze momenteel te lijf. Wil je weten waar de beesten zich bevinden, let dan op de rood-witte linten die om eikenbomen zitten en blijf ver van die bomen.

Opruimen nesten

Eind juni heeft de buitendienst van de gemeente de nesten opgezocht en deze linten geplaatst. Momenteel zijn drie verschillende aannemers – in iedere hoek een opruimingsbedrijf – begonnen met het ruimen van de nesten van de eikenprocessierups. Afhankelijk van de hoeveelheid nesten, duurt het ruimen nog enkele weken. Het bestrijden van de rupsen gebeurt door middel van een speciale stofzuiger. Deze stofzuiger zuigt de rupsen op. Daarna wordt de inhoud van die stofzuiger naar de verbrandingsoven gebracht. De opruimingsbedrijven gaan op een later moment nog een keer langs de eikenbomen om te kijken of er weer nieuwe rupsen zitten die weggehaald moeten worden.

Met voorrang

Bij de bestrijding wordt verschil gemaakt tussen zogenoemde ‘standaard plaatsen’ en ‘urgente plaatsen’. Scholen en andere drukke plekken waar veel mensen de bomen passeren krijgen het label urgent en daar worden de eikenprocessierupsen dan met voorrang verwijderd uit de bomen.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!