Gemeente gaat gras begraafplaatsen herstellen

LEMMER – Door de aanhoudende hitte en droogte afgelopen zomer hebben veel grasmatten/grasstroken op de begraafplaatsen in De Fryske Marren roogteschade opgelopen.
De gemeente gaat de aangetaste plekken aanpakken en deze opnieuw inzaaien met snelgroeiende grassoorten.
Met name op de nieuwe algemene begraafplaats in Lemmer moeten er veel grasstroken opnieuw worden ingezaaid.
De herstelwerkzaamheden vinden deze maand plaats voor de winter intreedt.

De graven blijven bereikbaar, maar het kan helaas eens voorkomen dat de graven iets moeilijker toegankelijk zijn, doordat de grasmaten opnieuw zijn ingezaaid. De gemeente probeert daarom het werk zo snel mogelijk af te ronden.

Aanpak
De gemeente “Het dode gras en mos verwijderen we door dit te verticuteren met een verticuteermachine. Verticuteren is nodig om het gras gezond te houden. Met deze behandeling worden de wortels en het mos en onkruid doorgesneden zodat het niet snel kan terugroeien. Daarnaast wordt de ongezonde grasmat opengewerkt zodat voedingsstoffen, zuurstof en water de wortels van het gezonde gras weer kunnen bereiken. Dit stimuleert namelijk de groei van de graswortel.
Omdat we niet willen dat er trekkers met verticuteermachines over de graven rijden, gaan we het verticuteren waar nodig met handbediende machines uitvoeren. Ook voorkomen we daarmee onnodige verzakkingen. Tot slot zullen we de vrijkomende zwarte losse grondlaag, die zichtbaar wordt na het verticuteren, inzaaien met snelgroeiende grassoorten. We gebruiken hiervoor Engels raaigras (dichte zoden-vormend)”.

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!