LEMMER – De gemeente De Fryske Marren denkt rond de 220.000 euro teveel hebben betaald aan zorg en krijgt dat ook terug. Dat stelt ze in een brief. Hoewel andere partijen aangeven dat er ook te veel is betaald dat niet is teruggegeven, is de gemeente het daar niet mee eens. Ze denkt dat ze met dit bedrag terugkrijgt waar ze recht op heeft.
Eerder werd duidelijk dat er in heel Fryslân een bedrag van 8.5 miljoen teveel in rekening zou zijn gebracht. Dit was gebaseerd op een onderzoek van KPMG en AcconAVM. Uit een door een projectgroep ingesteld onderzoek zou nu opeens blijken dat er niet 8,5 maar 4,5 miljoen te veel is uitbetaald. Voor de resterende 4 miljoen is nu opeens wel vastgesteld dat er zorg voor is geleverd. De fouten zijn volgens het rapport gemaakt omdat er werd overgestapt van het ene systeem op het andere.
Wat echter opvalt aan het rapport dat er over is geschreven is dat er in staat dat er met 50 zorgaanbieders overeenstemming is bereikt over terugbetaling van een bedrag. Bij 20 van hen werd niets teruggevraagd omdat gemeenten hebben gezegd dat ze het geld mochten houden. Omdat de projectgroep tot overeenstemming is gekomen namens de gemeenten betekent dit ook dat er een streep wordt getrokken onder het punt. Gemeentes kunnen nu dus geen geld meer eisen van zorgpartijen. Zorgpartijen kunnen op hun beurt ook niets meer vorderen van de gemeenten.
Opvallend is verder dat in het rapport staat dat als een gemeente aangaf dat er geen problematiek was of er al terugbetaald is, de projectgroep geen geld ging terugvragen. De gemeente laat weten dat ze gewoon de route van de projectgroep heeft gevolgd. Ook spreekt ze over een bedrag van “naar verwachting” rond de 220.000 euro.
Er waren in totaal 96 zorgaanbieders in de jeugdzorg die te maken hadden met dit probleem. Van 15 van hen was het vermoeden dat er meer dan 100.000 euro terug te vragen was. In 56 gevallen was er minder dan 100.000 euro terug te vragen. Ook waren er 25 die niks terug hoefden te betalen.