Geen wijzigingen in plannen voor Lemmer-West

Geen wijzigingen in plannen voor Lemmer-West De plannen van Dynhus met Lemmer-West zijn ongewijzigd. Foto Peter van den Brandt

In Lemmer West heeft Dynhus sloop- nieuwbouw-, en renovatieplannen voor 114 gezinswoningen. Op hun projectpagina beschreven ze hoe dat er uit gaat zien. Eind februari/begin maart informeert Dynhus de bewoners over de stand van zaken van het groot onderhoud. Dat had eigenlijk al eerder gemoeten, vinden ze zelf. Dynhus is verder gevraagd naar de huidige stand van zaken naar aanleiding van een aantal vragen die Lemsternijs heeft gesteld en die heeft ze gegeven.

Onrust is vervelend

“We vinden het vervelend dat er onder sommige bewoners onrust is over de plannen. In 2021 besloten we aan de slag te gaan met de 114 woningen. We zijn toen begonnen met een onderzoek naar de woningen. Dit hebben we aangepakt met KAW in Groningen. Daarbij spraken we af dat juist het betrekken van de bewoners erg belangrijk is bij de planvorming. Zo hebben we eerst een enquête gedaan onder de bewoners. De uitkomsten daarvan bespraken we in bijeenkomsten in de buurt. Ook organiseerden we inloopbijeenkomsten in het buurthuis en plenaire (deel)bijeenkomsten. De resultaten van de enquête, en de ervaringen uit de inloopbijeenkomsten deelden we met een klankbordgroep met buurtbewoners.”

Plannen onveranderd

De plannen zijn verder onveranderd, vertelt Dynhus. “Er staan nu 114 eengezinswoningen. We willen 46 woningen slopen. Hiervoor bouwen we 20 levensloopgeschikte woningen terug. Ook bouwen we 39 appartementen. De overige 68 woningen krijgen groot onderhoud en we gaan deze woningen verduurzamen. In de nieuwe situatie zijn er dan 127 woningen, waarvan 59 levensloopgeschikt.”

Voor de 20 woningen aan de Vormt en de Steile Bank in het middengebied is een sloopbesluit genomen. Er is een sociaal plan opgesteld en inmiddels zijn 16 van de 20 bewoners akkoord. Naar verwachting is de sloop in 2026 en de nieuwbouw in 2027. Aan de Steile Bank sloopt Dynhus 26 gezinswoningen. Hier komen 39 appartementen voor terug, bedoeld voor een brede doelgroep. De sloop van deze 26 woningen staat gepland voor 2027. Naar verwachting is de nieuwbouw in 2028. Dynhus is dus druk bezig met voorbereiding van de sloop- en nieuwbouwplannen.

Communicatie

Op de opmerking dat sommige mensen vinden dat de communicatie niet zo soepel is verlopen antwoordt Dynhus:” We vinden het erg vervelend dat mensen het gevoel hebben dat de communicatie niet goed verloopt. We willen graag transparant zijn over de plannen. Op 20 maart 2024 was de laatste bijeenkomst voor bewoners. Daarin hebben we de plannen gepresenteerd. Op 29 mei was er voor omwonenden een bijeenkomst. Daarvoor zijn er meerdere bijeenkomsten geweest over de plannen. In alle bijeenkomsten samen hebben we ongeveer 50% van de huurder kunnen informeren. Na de laatste bijeenkomst van 20 maart heeft iedereen een nieuwsbrief ontvangen. Zo proberen we ook de mensen die niet op de bijeenkomsten waren te informeren. De bewoners van de huizen waar we groot onderhoud gaan doen krijgen eind februari/begin maart van ons een update.”

Waarom gezinswoningen gesloopt?

Op de vraag waarom er gezinswoningen gesloopt gaan worden en er appartementen voor de plaats komen is het antwoord:” We hebben tijdens het onderzoek de staat van de woningen bekeken en gekeken naar mogelijkheden om te verduurzamen. Ook maakten we een stedenbouwkundige analyse. Samen met de klankbordgroep hebben we een voorkeursplan gemaakt. Deze klankbordgroep is een groep bewoners uit de wijk. Zij praatten en dachten mee over de plannen. Hieruit kwam het plan om 20 levensloopgeschikte woningen terug te bouwen en 39 appartementen voor een brede doelgroep. Hiermee brengen we meer diversiteit in de wijk. En we voegen extra woningen toe. Iets waar veel behoefte aan is.”

Voorrang op een andere woning

Verder krijgen mensen die nu in de woningen wonen die gesloopt gaan worden, straks voorrang op een andere woning, omdat ze hun huis  uit moeten. Hier krijgen ze ruim de tijd voor. Daarna kunnen ze ervoor kiezen om met voorrang terug te keren naar de nieuwbouw. Dat is ieders eigen keuze. Op de vraag of er onderzoek is gedaan naar het draagvlak om te gaan wonen in een appartement zegt Dynhus:” We hebben in dit plan niet specifiek onderzoek gedaan onder alle huidige bewoners naar draagvlak om in een appartement te wonen. Wel zijn we met de klankbordgroep overeengekomen dat dit een goede toevoeging is.  Onze verwachting is, dat we de appartementen goed kunnen verhuren.”

Ook laat de woningbouwcorporatie weten dat voor dit project een nieuw omgevingsplan nodig is. Dit moet nog aangevraagd bij de gemeente.

Draagvlak: bewoners worden niet voor de rechter gedaagd

Verder gaat het gerucht dat Dynhus eerst aangegeven zou hebben dat er genoeg draagvlak moet zijn voor alle plannen, anders zou het van tafel gaan. Nu denken ze dat als bewoners niet willen, ze voor de rechter worden gedaagd. Volgens Dynhus klopt dat niet. “Dit is zeker niet hoe we te werk gaan. We vragen de bewoners om akkoord te gaan met het plan. Als 70 % van de bewoners akkoord is, dan gaan de plannen door. Inmiddels is er een sloopbesluit voor de 20 woningen in het middengebied. Hiervoor stelden we een sociaal plan op. Inmiddels zijn 16 van de 20 bewoners akkoord.”

Technische staat van woningen bekeken

Over de klachten van bewoners van de Munnikplaat die volgens bewoners jarenlang zijn doorgegeven maar die niet worden gesloopt zegt Dynhus:”Als we met een project aan de slag gaan, dan bekijken we de technische staat van de woningen. Ook vragen we bewoners naar hun mening via een enquête. Verder maken we een uitgebreide stedenbouwkundige analyse. Uiteindelijk komt daar een plan van aanpak uit. We baseren deze keuze dus niet op individuele klachten. Heeft een bewoner klachten over zijn/haar woning? Meld dit dan vooral bij ons. De eventuele vochtproblemen bij de Munnikplaat willen we oplossen met het groot onderhoud en de verduurzaming.”

Halve renovatie?

Sommige bewoners geven aan dat ze vinden dat er maar half wordt gerenoveerd. Dus alleen nieuwe beplating tegen de gevels en geen kunststof ramen enz.  “Het grote onderhoud dat gepland staat, impliceert niet het vervangen van kozijnen. Omdat hier geen noodzaak voor is ,” aldus de corporatie. “Wel gaan we schilderwerk doen. Eind februari of begin maart informeren wij alle bewoners van de 68 woningen over de stand van zaken.”

Compleet plan met zonnepanelen en hybride cv-ketel

Er wordt bewoners die te maken krijgen met renovatie verder een compleet plan aangeboden. Dat is inclusief zonnepanelen en een hybride cv-ketel. De plannen gaan door als minimaal 70% van de bewoners akkoord is. Als een bewoner dus akkoord gaat, gaat hij of zij akkoord met het hele plan. Dus wel een hybride cv-ketel maar geen zonnepanelen is dan geen optie. Bewoners die niet akkoord gaan (maximaal 30%) kunnen de plannen niet weigeren. Tenzij ze zelf naar de rechter stappen om de plannen aan te vechten. “

Zorgen of vragen?

Dynhus voegt er aan toe:” Ons doel is een mooie, toekomstbestendige en comfortabele woning voor iedereen. We begrijpen dat de plannen ingrijpend zijn. Daarom nemen we  bewoners stap voor stap mee in onze plannen. Zijn er nu al zorgen of vragen? Neem vooral contact met ons op. We staan klaar om mee te denken en vragen te beantwoorden.“

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de projectpaginahttps://dynhus.nl/projecten/de-toekomst-van-goed-wonen-in-lemmer-west