Geen plein met ‘foute’ burgemeester

PETITIE: Lemmer wil niet langer plein met naam ´foute` burgemeester

In Lemmer is een groep mensen een petitie gestart om het Burgemeester Krijgerplein te laten veranderen in De Oude Markt. Zij willen dit omdat de burgemeester in de oorlog fout was en daar door de rechtbank zelfs voor is veroordeeld. Zo had hij 6 Joodse mensen kunnen redden van de dood, door ze op tijd in te seinen over wat er komen ging. Met die informatie hadden zij kunnen ontsnappen. Hij liet dit echter niet alleen na, maar liet de Joden zelfs arresteren. Zij hebben de oorlog daardoor niet overleefd. Maar mede door zijn handelen werden ook CPN raadslid Jacob de Rook en visserman Jouke G. Bootsma doodgeschoten.

Oud-rechter Severein vertelde in het programma Fryslân Doc van 2 mei 2020 al over de tekortkomingen van de burgervader. Krijger kreeg na de oorlog een voorwaardelijke gevangenisstraf van de rechtbank voor zijn acties en noemde het een van de zwaarste zaken die het Hof heeft behandeld.
Dat de Joden de oorlog niet hebben overleefd kwam omdat Krijger heeft doorgebriefd dat er in Echten, bij mevr. de wed. Frankema-Slump 6 Joden waren ondergedoken in het huis naast de Gereformeerde kerk te Echtenerbrug. Hij werd daarover gebeld in 1943 door een SD man die aangaf dat de mensen moesten worden gearresteerd. Krijger heeft de zaak daarop doorgegeven aan politiecommandant Hafma (later ook veroordeeld) , die er met 6 man op af is gegaan. De 6 onderduikers werden gearresteerd en afgevoerd en overleefden de oorlog niet.
Naast dat deze 6 Joodse inwoners van Lemsterland het leven lieten door zijn optreden, kwam door zijn optreden tijdens de Mei-staking in 1943 Jouke G. Bootsma ook om het leven. Krijger belde namelijk zelf de SD op en vroeg zijn eigen politie om te komen helpen om een einde te maken aan de staking. Bootsma werd daarbij dus doodgeschoten. Het wrede was ook nog eens dat Bootsma niet eens had deelgenomen aan de staking, maar als visser van de haven kwam. Hij werd doodgeschoten op grond van het samenscholingsverbod dat was uitgevaardigd. Er was van een samenscholing volgens de gegevens echter helemaal geen sprake.

Ook in de dood van Jacob De Rook had Krijger een hand. De Rook was jarenlang raadslid van de gemeente Lemsterland voor de communistische partij. Hij was één van de meest uitgesproken link-socialisten en werd mede daardoor één der grondleggers van het communisme in Friesland. Hij hield zich vooral bezig met de redactie en de verspreiding van het ondergrondse blad de CPN-verzetskrant Het Noorderlicht. Krijger gaf opdracht tot zijn arrestatie en De Rook werd op 28 mei 1941 overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen. Vanaf daar werd hij verplaatst naar een Duits concentratiekamp waar hij op 13 april 1942 is overleden
Daarnaast had Krijger had meer op zijn kerfstok: Zo gaf hij inzage in het bevolkingsregister aan de Duitse bezetters en maakte lijsten voor de arbeidsinzet in Duitsland. Verder wees hij werkkrachten aan voor het graven van dekkingsgaten en propageerde hij medewerking aan en propageerde Winterhulp Nederland. Ook wees hij mensen aan die de onderkomens van de Sicherheids Dienst (SD) moesten schoonhouden. Hij vorderde verder paarden ten behoeve van het Duitse Leger.

De Lemsters die de petitie zijn gestart vinden het dan ook onvoorstelbaar dat iemand met zo’n reputatie, de eer mocht krijgen een belangrijk plein naar hem vernoemd te zien worden. Daar rust, gezien het verwijtbare gedrag in de oorlog, een nare smet op, vinden zij. Daarom willen zij de naam Oude Markt terug. Die doet volgens hen wel recht aan een rijk Lemster verleden, zonder daarbij oude wonden open te rijten. `Zeker in een gedenkwaardig jaar als 2020 is het aan te bevelen een historische fout recht te zetten. Het plein had nooit de naam van deze burgemeester mogen dragen,´zo menen zij.
Ook een aantal politieke partijen waaronder de PvdA heeft al een aantal keren aangegeven dat zij vinden dat de naam Burgemeester Krijgerplein moet verdwijnen.
Lemsternijs heeft B&W gevraagd waarom ze dan toch zo halsstarrig vasthoudt aan die besmette naam en of ze bereid is de naam te veranderen. Burgemeester en wethouders zal daarop nog een reactie geven.
De link naar de petitie is te vinden op: www.spanvis.com/ https://www.facebook.com/groups/HistorischLemmer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!