DFM – Twee keer per jaar, aan het begin en einde van de zomer, worden de bermen in De Fryske Marren gemaaid. Opvallend is dat het maaien van de twee bermkanten van een weg niet gelijktijdig gebeurt er zit minstens een maand tussen.
De reden van deze aanpak: het behoud van biodiversiteit.
–
“Voor vlinders, bijen en andere insecten zijn de planten en kruiden die zich in de bermen bevinden van groot belang om te overleven”, zegt Anthonie Stip, projectleider bij De Vlinderstichting. “Neem bijvoorbeeld bijen, die vliegen in hun leven maar zo’n vijfhonderd meter vanaf hun nest. Vinden ze binnen die afstand geen voedsel, oftewel nectar en stuifmeel, dan gaan ze dood en brengen ze geen nieuwe generatie voort.”
Om die reden heeft de gemeente DFM het beleid ingesteld om de bermen gefaseerd te maaien: eerst de ene kant, pas later de andere kant. Zo blijven er altijd genoeg planten en kruiden staan die de insecten van voedsel voorzien.
Het combineren van een hoge berm met een gemaaide berm heeft bovendien nog een ander nut. “Vlinders halen hun voeding uit de hogere planten, maar leggen hun eitjes bij de lagere”, vertelt Ronald Stegink, beleidsmedewerker ruimtelijk beheer bij de gemeente.
–
Voordelen van biodiversiteit
Het behoud van biodiversiteit gebeurt ook op andere manieren. Rondom bomen in het buitengebied laat de gemeente bijvoorbeeld meer gras staan, zodat insecten daar kunnen leven. Bij nieuwbouwprojecten worden in de omgeving gebiedseigen kruiden gezaaid. Het goede leefklimaat voor insecten dat zo in stand blijft, bevordert tegelijkertijd de aanwezigheid van diverse vogels, omdat zij hier genoeg voedsel vinden. Een ander voordeel is dat bijen en andere insecten een gunstige invloed hebben op nabijgelegen landbouwpercelen. Verder draagt de biodiversiteit bij aan het bestrijden van plagen, zoals die van de eikenprocessierups.
“Een juiste, zorgvuldige wijze van groenbeheer is echt van grote waarde.”