Foutje bedankt: gemeente maakt verkeerde inschatting met bomen

Zo stond de boom er bij, Inmiddels resteert er alleen nog een stam. Google Maps

LEMMER – Wat de buurt al dacht bleek te kloppen: de gemeente heeft met de bomen aan de Flevostraat die ze rigoureus gekapt heeft een verkeerde inschatting gemaakt. Hoewel er op één van de beide wel een beginnende ziekte zat, had die boom zeker nog 12 jaar zonder problemen zijn pracht kunnen laten zien. De andere boom mankeerde helemaal niks en was zo gezond als een vis. Dat is de uitkomst van een boomoloog die in de arm werd genomen door Chiljon Widdershoven. Volgens Chiljon en de boomexpert werd die mening beaamd door een medewerker van de gemeente De Fryske Marren bij de inspectie van de ontmantelde boom.

Boomoloog heb ik zelf betaald

Chiljon en zijn vrouw Sandra waren zo boos over het kappen van die prachtige bomen en de communicatie daarover, dat ze zelf een expert vroegen naar de bomen te komen kijken. “De man was neutraal. Hij kwam om een eerlijk oordeel te vellen. En hij zag inderdaad dat er bij die ene boom het dichtste bij ons huis wel het begin van een ziekte was. Maar de boom had daardoor nog zeker 12 jaar meegekund, liet hij ook weten.” Chiljon betaalde de man uit eigen zak 100 euro voor dat oordeel. ‘Ja, zo belangrijk was het wel voor me. We keken altijd uit op die prachtige bomen en vonden het verschrikkelijk toen we zagen dat ze waren verdwenen. Daarbij komt dat we al veel contact hadden gehad over andere bomen in de straat met de gemeente. Dan verwacht je niet dat ze pats boem opeens andere bomen neermaaien.”

Sandra en hij konden dat dan ook niet verkroppen en ondernamen daarom actie. De rest van de buurt is net zo verontwaardigd overigens. Het aparte is ook dat de communicatie met de gemeente maar niet lijkt te lukken. Hier niet, maar ook in andere delen van Lemmer niet. “Over de andere bomen in de straat heb ik al tijden overleg. We willen niet dat die weggaan en als ze wel weggaan dat er nieuwe voor in de plaats komen. En dan niet van die stokjes, maar echte bomen.” Hoewel er dus al tijden contact was, werd er niets gecommuniceerd over deze twee specifieke exemplaren. Geen van de omwonenden was op de hoogte van het kappen van de bomen.

Beterschap beloofd

De gemeente heeft volgens Chiljon nu beterschap beloofd. Volgens hem heeft de medewerker laten weten dat het erg jammer was dat er een inschattingsfout is gemaakt. En dat het anders moet.” Chiljon liet  ook namens de buurt weten nu vooral een goede oplossing te willen. “Deze bomen zijn afgeschreven, daar kunnen we nu niets meer aan doen. Maar ik heb nu afgedwongen dat de gemeente met een deugdelijk voorstel komt voordat ze weer iets onderneemt. Wij als buurt willen daar inspraak in. Voordat ze nieuwe bomen aanschaffen, willen wij weten wat het plan is. En we hebben heel duidelijk gemaakt dat ze er geen stokjes hoeven neer te zetten. Het moeten volwaardige bomen zijn.” Het advies is nu overigens ook dat er 3 bomen komen op de plek waar de oude 2 stonden. Ook moet de gemeente zorgen voor een betere afwatering, betere grond en betere  algehele condities voor de nieuw te planten bomen.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!