Ervaar het verschil tussen helpen, coachen en adviseren

Helpen, coachen en adviseren: het is niet hetzelfde. Wie anderen wil helpen stappen te zetten doet er verstandig aan om die verschillen zelf te ervaren. Een coach die een coachee helpt vanuit een coachende rol krijgt veel meer voor elkaar dan een manager die meehelpt of een adviseur die alleen adviseert.

Een goede coach kent de belangrijkste valkuilen, weet wat er nodig is om de ander verantwoordelijkheid te laten nemen en doet een stap terug als dat nodig is. Andersom maakt een coach concrete (werk)afspraken en beschikt diegene over gesprekstechnieken om met lastige situaties om te gaan. Een coach heeft op die manier een andere rol dan een helpende manager of een adviserende adviseur.

Hoe helpt een coach de coachee?

Wie zich afvraagt hoe coaches zich ontwikkelen kan het zoeken binnen het eigen vakgebied: de oplossing is ‘coach de coach’. Veel coaches vanuit Lemmer en de rest van Friesland volgen een coach-opleiding in Amsterdam of op andere plekken in Nederland.

Goede coaches kennen de balans tussen informeren, activeren én de verantwoordelijkheid bij de coachee laten. Alleen op die manier gaat de ander (in dit geval de coach in opleiding) er daadwerkelijk mee aan de slag.

Over helpen, coachen en adviseren

Een manager die meehelpt neemt de medewerker eigenlijk het werk uit handen. Dat scheelt tijd op de korte termijn, maar levert op de lange(re) termijn helaas weinig op. De medewerker leert geen verantwoordelijkheid te nemen, voert het zelf niet uit en kan het de volgende keer dus nog steeds niet zelfstandig.

Een adviserende adviseur is veelal te vrijblijvend. Zelfs als het advies klopt en de medewerker ermee aan de slag wil is dat vaak niet voldoende. Het ontbreekt aan concrete handvatten om daadwerkelijk in actie te komen.

Een coach vindt tussen die twee precies de juiste balans. Dat lukt door mature gesprekken te voeren, die zowel gelijkwaardig, empathisch als stevig (tegelijk) zijn. En dat lukt door medewerkers uit te dagen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun beslissingen en keuzes. Zij nemen een actieve rol, waardoor de coach vervolgens een stap terug kan doen en verder kan met de volgende uitdaging.

Laat anderen stappen maken als coach

Een coach die mensen coacht in plaats van helpt of alleen maar adviseert merkt dat medewerkers stappen maken. Dat is de reden dat we bij Nonons coaching zo sterk inzetten op een coachende rol. Op die manier komen zowel medewerkers als de coach verder vooruit. Sterker nog, hele organisaties groeien dankzij coachend leiderschap.

Externe content