Erfrechtspecialist Hilda Dijksma begeleidt mensen met het opstellen van (levens)testamenten bij u thuis

LEMMER  – Onbekend maakt onbemind. Nu weten de meeste mensen wel wat een testament is, maar niet wat er allemaal in kan worden beschreven. Daarnaast hebben veel mensen de neiging om dergelijke zaken voor zich uit te schuiven, met als gevolg dat het in sommige gevallen te laat is. Om dit proces laagdrempelig te maken, begeleidt Erfrechtspecialist Hilda Dijksma (levens)testamenten bij u thuis. Ongeacht de duur.
Een gesprek duurt circa drie uur. Dat lijkt lang, maar deze tijd is nodig om alles te bespreken en daarmee uw (levens)testament zo compleet mogelijk te maken.

Effect en erfbelasting

Daarnaast moet het duidelijk zijn wat voor effect het (levens)testament heeft en op welke wijze erfbelasting kan worden bespaard. Bovendien kan een goed (levens)testament ook de hoogte van de eigen bijdrage in de zorg beïnvloeden, zodat het vermogen zoveel mogelijk bij de kinderen blijft. En dit alles in begrijpelijke taal.

Actuele wettelijke verdeling

Er vinden regelmatig wetswijzigingen plaats waardoor het voor veel mensen onduidelijk is hoe de actuele wettelijke verdeling feitelijk werkt. Bij overlijden van de ene partner kan ook bij minder vermogende mensen een situatie ontstaan dat zij belasting moeten betalen, ondanks dat er weinig geld op de spaarrekening staat. Dit gebeurt meestal wanneer het vermogen in de eigen woning zit waar je niet zomaar aan kan komen. Volgens de huidige wetgeving wordt de langstlevende partner weliswaar volledig eigenaar van alle eigendommen, maar er moet in veel gevallen wel over de hoogte van de vordering van de kinderen erfbelasting worden betaald. Ook al krijgen de kinderen dit niet direct in handen. En daar houden de meeste mensen geen rekening mee.

Bijzondere situaties

Een goed (levens)testament blijft zeer persoonlijk en voorziet in een soepele afhandeling van bijzondere situaties. Denk bijvoorbeeld aan:

  • (klein)Kinderen met een (verstandelijke) beperking, verslaving of andere problematiek.
  • Misschien wilt u iets nalaten voor uw kleinkinderen?
  • De huidige toename van samengestelde gezinnen vraagt weer om andere oplossingen.
  • Moeten de stiefkinderen meedelen in de erfenis?
  • Heeft men zelf kinderen die gescheiden ouders zijn?
  • Bij eerder overlijden van eigen kind kan men in het testament voorkomen dat bewindvoering over de nalatenschap van de minderjarige kleinkinderen bij de ex-partner van het overleden kind terecht komt.
  • Bent u zelf gescheiden en wilt u voorkomen dat uw nalatenschap via uw kinderen bij uw ex-partner terecht komt?
  • Wat zijn de (on)mogelijkheden van onterving?

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken.
Daarnaast zijn er ook partners of alleenstaanden zonder kinderen die zich afvragen wat voor hen de mogelijkheden zijn. Bij overlijden van de langstlevende partner of een alleenstaande erft (zonder een testament) de familie van de langstlevende of alleenstaande. Is dit niet gewenst, dan kunt u hiervoor een testament op laten maken.

Gevolmachtigde

Een goed levenstestament zorgt ervoor, dat bij wilsonbekwaamheid (denk bijvoorbeeld aan dementie of comateuze toestand) de aangewezen gevolmachtigde voor je mag handelen. Ook al is men gehuwd in gemeenschap van goederen, de gezonde partner mag (zonder een levenstestament) dan niet het huis verkopen. Beiden moeten wilsbekwaam zijn. Is dat niet het geval, dan dienen alle uitgaven te worden verantwoord aan de kantonrechter. De kantonrechter bepaalt hoeveel geld men mag besteden. Ook voor mensen die er alleen voor staan is het raadzaam iemand te benoemen die dergelijke zaken voor u regelt. De voorwaarden bepaalt u (net zoals in het testament) zelf. Een levenstestament is daardoor in veel gevallen een “must”. Je koopt er simpelweg vrijheid mee.

Samenwerking met notarissen

Hilda Dijksma werkt samen met verschillende notarissen verspreid door heel Noord Nederland. Dit hele traject naar de notaris wordt door mij begeleid. Denk hierbij aan een document in heldere taal vergezeld met tips en trucs, controle van uw concept akten en als uw enige aanspreekpunt. Het gesprek kan zowel in de Nederlandse als Friese taal worden gevoerd.

Contact en afspraak maken

U kunt Hilda benaderen op haar site: www.testamentrecht.nl , of haar telefonisch benaderen op 06-1590 7115.