LEMMER- De samenwerking tussen verschillende zorgverleners in onze regio heeft de afgelopen tijd grote vooruitgang geboekt. Doordat o.a. huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen en mondhygiënisten (de eerste lijn) de krachten bundelen, helpen we mensen om een gezondere leefstijl aan te nemen en te stoppen met roken. Nynke Postma, stoppen-met-rokencoach, vertelt hierover: “De eerste lijn heeft de handen ineengeslagen om mensen te motiveren hulp te zoeken en ook hulp aan te bieden in de vorm van verwijzing naar stoppen-met-rokencoach Jannette Ozinga en mij. Wij krijgen bijna wekelijks aanmeldingen van huisartsen, praktijkondersteuners, tandartsen en mondhygiënisten. Ook via fysiotherapie.”
Huiskamergesprekken en wandeluurtjes
De stoppen-met-rokencoaches werken samen met de buurtwerkers van Sociaal Werk De Kear onder de naam ‘In Gesprek Over Roken – Lemmer’. Zij zijn regelmatig aanwezig bij de huiskamergesprekken bij Bob Vermeeren, fysiotherapeut in Lemmer. Dit zijn informele bijeenkomsten waar mensen met elkaar kunnen praten en steun vinden. Daarnaast is er elke week een wandeluurtje. Dit biedt niet alleen beweging, maar ook de kans om ervaringen te delen en elkaar te motiveren.
Begeleiding in gemeente De Fryske Marren is gratis
“Tot nu toe hebben we ongeveer 75 mensen in De Fryske Marren begeleid. Deze begeleiding is belangrijk voor het succes van onze cliënten. Belangrijk om te weten is dat stoppen-met-roken-zorg nog steeds gratis is, waardoor het voor iedereen toegankelijk blijft.
Succesverhalen: Marianne van IJs en ‘vakantievoordeel’
Een inspirerend voorbeeld is Marianne van IJs, een sportschoolhoudster die succesvol is gestopt met roken dankzij de begeleiding van Nynke. Marianne wil anderen inspireren en daarom zijn er posters gemaakt met haar verhaal.
Er zijn altijd redenen om (nog) niet te stoppen met roken; een feestje, vakantie of anderszins. Nynke legt ook uit waarom stoppen met roken vlak voor een vakantie voordelen kan hebben: “Stoppen voor de vakantie heeft ook voordelen. Je bent dan namelijk uit je normale ritme en door alle afleiding zijn er zo maar drie weken voorbij. Ik begeleid een mevrouw van 69 die 50 jaar rookte. Na haar eerste stopweek ging ze met vakantie. Ze is momenteel vier weken in Spanje. Wij appen of facetimen iedere week even en ze is blij dat het haar reuze meevalt.”
Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken?
Silvia, mondhygiëniste met een eigen praktijk in Lemmer, vertelt wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met roken: “Je lichaam begint meteen met het herstellen van de schade door de chemische stoffen in sigarettenrook. Nieuwe cellen vervangen de beschadigde lichaamscellen. Meteen na het stoppen met roken, heb je minder kans op mondkanker. Maar het kost tijd om de schade volledig te herstellen.”
Dit gebeurt er met je lichaam:
- 24 uur: Je bloeddruk en de kans op een hartinfarct dalen. Alle sporen van koolmonoxide zijn uit je lichaam. Je bent dus eigenlijk al na één dag een stukje gezonder.
- 2 dagen: Alle nicotine is uit je lichaam. Je ruikt frisser en de meeste mensen proeven en ruiken meer.
- 3 dagen: Ademen gaat makkelijker en je hebt meer energie.
- Laat je tanden goed reinigen bij de mondhygiëniste om de teer en nicotine weg te halen. Je hebt weer een frisse adem en een mooie, frisse lach!
Conclusie
“De samenwerking in de eerste lijn laat mooie resultaten zien. Door samen te werken en elkaar te ondersteunen, kunnen we mensen helpen om een gezondere leefstijl aan te nemen en te stoppen met roken. Met onze inzet en betrokkenheid blijven we streven naar nog meer succesverhalen en een gezondere Lemster gemeenschap.”
Meer informatie en contactpersonen
Nynke Postma, stoppen-met-rokencoach (06 156 800 99 / info@nynkepostma.nl),
Jannette Ozinga, stoppen-met-rokencoach (06 526 432 33 / info@jannetteozinga.nl)
en
Silvia Shire, mondhygiëniste (06 246 005 15 / www.mondhygienistenpraktijklemmer