Een koffer kopen voor op vakantie? Volg dit advies!

Foto Pexels

Een goede koffer is werkelijk waar de basis van een zorgeloze vakantie. Of het nu een verre reis betreft of gaat om een weekendje weg; de juiste koffer kan het verschil maken. Hier zijn enkele tips om de perfecte koffer te kiezen.

1. Kies de juiste maat

De maat van je koffer hangt af van de duur en het type van je reis. Voor een weekendje weg is een handbagagekoffer vaak voldoende. Deze koffers hebben meestal een inhoud van 20-40 liter en zijn compact genoeg om mee te nemen in de cabine van het vliegtuig. Voor langere reizen heb je een grotere koffer nodig, met een inhoud van 60-100 liter of meer. Let op de bagagevoorschriften van je luchtvaartmaatschappij om extra kosten te vermijden.

2. Materiaal: Hard of zacht

Let bij een koffer kopen ook altijd op het materiaal. Koffers zijn verkrijgbaar in harde en zachte materialen. Harde koffers zijn vaak gemaakt van polycarbonaat, ABS of aluminium. Ze bieden uitstekende bescherming voor je spullen en zijn waterbestendig. Ze zijn echter minder flexibel qua inpakken en kunnen zwaarder zijn.

Zachte koffers, gemaakt van materialen zoals nylon of polyester, zijn lichter en flexibeler. Ze hebben vaak externe vakken voor gemakkelijke toegang tot belangrijke spullen. Ze bieden echter minder bescherming tegen harde stoten en zijn minder waterbestendig.

3. Wielen en handvat

Een reistas met wielen maakt het vervoeren van je bagage veel eenvoudiger. Kies voor een koffer met vier wielen (spinner wielen) voor maximale wendbaarheid. Deze koffers kunnen in alle richtingen bewegen en zijn makkelijk te manoeuvreren door smalle ruimtes.

Controleer ook het handvat. Kies een uitschuifbaar handvat dat stevig aanvoelt. Zorg ervoor dat het handvat op een comfortabele hoogte uitschuift en dat het stevig en duurzaam aanvoelt.

4. Veiligheid

De veiligheid van je spullen is belangrijk, vooral als je op luchthavens reist. Kies een koffer met een geïntegreerd slot, bij voorkeur een TSA-goedgekeurd slot. Deze sloten kunnen door beveiligingsmedewerkers worden geopend zonder dat het slot wordt beschadigd, wat handig is tijdens controles op Amerikaanse luchthavens.

5. Gewicht

Let op het gewicht van de koffer zelf. Een lichte koffer helpt je om binnen de bagagelimieten te blijven en maakt het dragen eenvoudiger. Moderne materialen maken het mogelijk om sterke, maar lichte koffers te produceren. Let op: heb je een zware koffer? Dan kun je minder gewicht aan bagage meenemen. Dan moet je je elegante knielaarzen toch aan de kant schuiven voor zwarte enkellaarsjes.

6. Extra functies

Denk aan extra functies zoals verdelers, compressieriemen en externe vakken. Interne verdelers helpen je om je spullen georganiseerd te houden. Compressieriemen zorgen ervoor dat alles op zijn plaats blijft en minimaliseren kreukels in je kleding. Externe vakken zijn handig voor spullen die je snel nodig hebt, zoals reisdocumenten of snacks.

7. Merk en garantie

Investeer in een koffer van een gerenommeerd merk dat garantie biedt. Dit geeft je gemoedsrust dat je koffer van goede kwaliteit is en dat je bij problemen terechtkunt voor reparaties of vervanging. Merken zoals Samsonite, American Tourister en Rimowa staan bekend om hun duurzaamheid en betrouwbaarheid.