Echtenerbrug wil onderzoek naar oud- en nieuwnacht

ECHTENERBRUG – In Echtenerbrug zijn een aantal mensen opgestaan die van de gemeenteraadsleden een onafhankelijk onderzoek eisen naar wat zij het politiegeweld noemen in de oud- en nieuwjacht. De politie en ME gaven eerder te kennen dat zij  belaagd zijn, inwoners en ook plaatselijk belang geven nu te kennen dat zij vinden dat juist zij belaagd zijn en er extreem politie/ME-geweld was. Plaatselijk Belang heeft ook een gesprek georganiseerd met Burgemeester en Wethouders komende week, waarbij ze ook een aantal inwoners c.q. slachtoffers en of getuigen hebben uitgenodigd.

Met normaal aantal agenten niets aan de hand

Inwoner Rik de Jong laat weten dat er net zoals ieder jaar met oud en nieuw een vuurtje in de straat was. Geen brand zegt hij daarbij. De brandweer gaf in een eerdere verklaring op Facebook aan dat het vuur geblust was en de sfeer toen ook goed. Maar ook dat het daarna opnieuw is aangestoken. Rik daarover:”Het was helemaal niet nodig om dit vuurtje te blussen. En de brandweer had hier ook geen zin in maar werd gedwongen door politie/gemeente. Dit was de eerste test die de politie (voornamelijk 2 ME leden) uitvoerde om te zien of de brandweer gehinderd zou worden door de burgers.” Volgens Rik werd niemand gehinderd, ook de gemeentewerkers niet. Volgens Rik hebben vanaf het begin 2 ME-mannen lopen provoceren. ” Er waren vanaf het begin van de avond al meerdere ME-leden op afstand aanwezig terwijl
daar helemaal geen reden voor was.”

Rik geeft verder aan dat hij vindt dat als er een aantal normale politie agenten aanwezig was geweest er dan ook niets aan de hand was geweest. “Dat is ook vorig jaar gebeurd. Toen is er na een aantal uren door de aanwezige agenten gevraagd of iedereen naar huis wilde gaan en dat is zonder veel problemen gelukt. Extreem dronken figuren moesten daarbij een beetje gemotiveerd worden.”

Knock out

Rik stelt dat uit videobeelden duidelijk kan worden opgemaakt dat er extreem politiegeweld is gebruikt. “Er zijn mensen knock out geslagen die totaal geen agressief gedrag vertoonden. De mensen kregen door de ME niet de gelegenheid om op een normale manier naar huis te gaan maar werden samengedreven en kregen dan nog meer klappen. Ook personen die al op de grond lagen werden geslagen.” Hij voegt daar aan toe dat er zeker ook even flinke agressie is geweest tegen de ME. “Maar dat hebben ze zelf veroorzaakt en juist laten escaleren in plaats van te de-escaleren.”

Rik vindt dat wanneer personen zijn die zich niet kunnen gedragen ze hard mogen worden aangepakt. ” Maar wat hier door de politie geflikt is, daar zijn geen woorden voor.”

Brandweer Echten op Facebook over het voorval

Omdat wordt aangehaald dat de brandweer eigenlijk niet wilde blussen, een reactie van de spuitgasten van Echten op hun Facebookpagina: “De 1e ronde bij de brug verliep rustig en gemoedelijk. Ons vermoeden was dat wij op een later tijdstip nog wel eens terug moesten komen i.v.m. het nodige brandbare materiaal dat er nog lag. De 2e ronde was er wederom brand bij de brug en mochten wij niet optreden van de politie wanneer de menigte daar nog was. Helaas keerde de menigte zich tegen de politie en moesten de politie, beveiligers, gemeente en brandweer zich met spoed naar veilig gebied terugtrekken om te wachten op de Mobiele Eenheid om de straten leeg te maken.”

Agressie niet gericht op brandweer, maar wel stenen, bierflesjes en vuurwerk 

“De agressie was niet gericht op de brandweer maar dat neemt niet weg dat stenen, bierflesjes en vuurwerk onze TS voorbij vlogen. Onze Burgemeester heeft per direct een noodverordening uitgeschreven. Tijdens het wachten op de ME werd er een 2e brand aangestoken op het kruispunt bij de kerk. Toen de ME de straten schoon hadden konden wij aansluiten om onze werkzaamheden uit te voeren. Uiteraard onder begeleiding van Politie en Mobiele Eenheden. Bij terugkomst op de kazerne hebben wij nog wat brandende restanten geblust in de afzetbak van de gemeente.”

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!