Dynhus zet handtekening onder ambities woonbeleid De Fryske Marren

Dynhus zet handtekening onder ambities woonbeleid De Fryske Marren Op de foto: wethouder Chris Van Hes (gemeente De Fryske Marren) Anneli Bouckaert (Dynhus), Anneke de Vries (Huurdersvereniging Lemsterland), Margriet Ausma (Accolade), Bernard Woudt (Huurdersvereniging Haskerland), Dini Bangma (Huurdersvereniging Zuidwest Friesland), Leendert van Tuinen (Huurdersvereniging Zuidwest Friesland)

LEMMER/BALK – Dynhus heeft samen met collega corporatie Accolade, de gemeente De Fryske Marren en de huurdersverenigingen Lemsterland, Zuidwest Friesland en Haskerland haar ambities tot en met 2027 vastgelegd in de prestatieafspraken. In de prestatieafspraken maken de betrokken partijen werkafspraken over het woonbeleid en hoe ze gaan samenwerken. De meerjarenafspraken richten zich op de ontwikkeling van sociale huurwoningen en het verbeteren van de leefbaarheid in de regio.

Mogelijkheid tot woningdelen

Dynhus zet in op zowel het verbeteren als het bouwen van woningen. Beide corporaties bouwen nieuwe woningen. Dit zijn voor een deel woningen die in de plaats komen van huizen die gesloopt worden. In totaal komen er 79 nieuwe woningen bij in De Fryske Marren. Ook gaat de woningcorporatie in gesprek met de gemeente over mogelijke nieuwe bouwlocaties. Binnen de huidige woningvoorraad bespreekt Dynhus samen met de gemeente de mogelijkheid voor woningdelen.

Urgentieverordening

De gemeente De Fryske Marren is van plan zich aan te sluiten bij de regionale urgentieverordening. Dit is een aanpak voor het huisvesten van aandachtsgroepen, zoals mensen die terugkeren in de maatschappij. De gemeenteraad beslist hierover in het najaar van 2025. De gemeente, Dynhus en Accolade bereiden samen de lokale uitvoering van de regionale huisvestingsverordening voor. Hierbij wordt speciaal gelet op een goede overgang en begeleiding van aandachtsgroepen door de gemeente.

Betaalbaarheid

Dynhus blijft voortdurend werken aan de betaalbaarheid voor huurders. De huurprijzen behoren tot de laagste van Nederland. Maar Dynhus kijkt ook verder. De medewerkers van huurincasso hebben intensief contact met huurders om hen te helpen bij betaalachterstanden. Uit de benchmark huurincasso bleek dat Dynhus de laagste betaalachterstand heeft van alle deelnemende woningcorporaties. Dynhus blijft hier veel aandacht aan besteden. Hiervoor zet de woningcorporatie bijvoorbeeld ‘Dat Geldt Voor Mij’ in, een initiatief om huurders te helpen met alle woonkosten en verzekeringen.

Duurzaamheid

Dynhus blijft onverminderd doorgaan met het verduurzamen van woningen met energielabel E, F en G. Dit levert huurders betaalbaardere woonlasten op en draagt bij aan een gezond klimaat. In Balk neemt de woningcorporatie deel aan het realiseren van een warmtenet. De volgende stap in het traject van Eigen Warmte Balk is het opleveren van het ontwerp. Dynhus is hierin een belangrijke partij omdat ze 600 van de 700 woningen in Balk kan aansluiten op het warmtenet.

Leefbaarheid

Binnen de ‘Gezonde wijkaanpak’ werkt Dynhus samen met de gemeente aan een fijne, hele en schone leefomgeving. De woningcorporatie investeert fors in leefbaarheid. Met een groot team zorgen ze voor opgeruimde, groene wijken en initiëren en ondersteunen ze de ontmoeting in de wijken.

Uitgebreide prestatieafspraken

Op de website van Dynhus is de uitgebreide versie van de meerjarenafspraken met de gemeente De Fryske Marren en Accolade te vinden.