Dringend: Tafeltje Dekje zoekt weer bezorgers

Wie helpt mee maaltijden bezorgen. Foto Henk Noteboom

LEMMER – Wie zelf niet meer in staat is om te koken of boodschappen te doen en te koken, kan een beroep doen op de maaltijden van Tafeltje Dekje van Suderigge (van Hof en Hiem). Alleen moeten die maaltijden natuurlijk wel naar de mensen toegebracht worden. Een groep vrijwilligers doet dat trouw, maar een aantal mensen heeft ook moeten afhaken. Dit maakt dat er nieuwe vrijwilligers worden gezocht die in Lemmer de maaltijden willen rondbrengen. Vrouwen, mannen, stellen, vriendenstellen, het mag allemaal. Coördinator Henk Noteboom vermeldt er bij dat de vrijwilligers het wel enorm dankbaar werk vinden. “Want je helpt er mensen er enorm mee. En je onderhoudt ook nog de nodige contacten.“

Eens in de 6 tot 7 weken 7 dagen maaltijden bezorgen

Wie wel wil helpen met die vrijwilligerswerk, moet eens in de 6 tot 7 weken van maandag tot en met zondag 20-25 maaltijden rondrijden naar verschillende adressen. Dat betekent om kwart voor 11 present staan achter Suderigge en rond 12.30 uur weer zo’n beetje thuis zijn. “Het aantal te bezorgen maaltijden loopt uiteen. Sommige mensen krijgen eens per 2 dagen een maaltijd, anderen elke dag of alleen in het weekend. ” Vakantie wordt gewoon geregeld en kan iemand opeens een keer niet, dan wordt dat ook door de anderen opgevangen.

Gezelligheid en soep

In de maaltijddozen hangen briefjes met daarop naam en adres van degene waarbij bezorgd moet worden. De vrijwilligers krijgen trouwens voordat ze beginnen met hun werk van de keuken eerst een lekkere kop soep. “Dat zit bij de voorwaarden in,” zegt Noteboom. De sfeer achter het verzorgingshuis is trouwens opperbest. Er wordt gegrapt en gegrold. Sommige vrijwilligers werken in paren: vaak man en vrouw, maar ook wel zussen. En zo zegt Noteboom, het zou mooi zijn als ook meer vrouwen het samen zouden oppakken. Vriendinnen bijvoorbeeld die samen op pad gaan. “Wanneer ze tussen de middag een uurtje tot hun beschikking hebben is het ook leuk om te doen.” In de tweetallen rijdt de één de route en de ander haalt de maaltijden uit de kofferbak en brengt ze bij de mensen aan de deur. Dat bezorgen betekent vaak aanbellen en het eten overhandigen en een praatje. Maar soms ook jezelf toegang verschaffen tot de woning, omdat degene die het eten krijgt zelf de deur niet meer kan openen.

Vergoeding en aanmelden

Hoewel het vrijwilligerswerk is, staat er wel een vergoeding tegenover de werkzaamheden. Zo wordt 35 cent per kilometer uitgekeerd en is er instapgeld van 4 euro per dag. Die bedragen hoeven ook niet aan de belasting te worden opgegeven. Tevens zijn mensen verzekerd.

Wie het leuk lijkt om anderen op deze manier ook te helpen kan bellen met Henk Noteboom op 06- 1556 6364.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!