It’s the most wonderful time of the year…. daar hoort ook een ‘gezellige afsluiter’ met collega’s bij. Een goed moment om te reflecteren en vooruit te kijken. En dit alles uiteraard onder het genot van een lekker drankje. Het klinkt allemaal heel gezellig, maar wees gewaarschuwd voor de valkuilen. We noemen er een paar.
Zure afdronk
Als werknemers zelf een borrel organiseren, dan mag een werkgever hier eigenlijk blij mee zijn. Immers, het getuigt van een goede werksfeer. Echter, als de bedrijfsregels daarmee worden geschonden, kan het verkeerd aflopen. In april van dit jaar, deed de rechtbank Zeeland hier nog een uitspraak over. Een supermarktmanager had op het werk een borrel georganiseerd waar alcohol werd geschonken. De bedrijfsregels stonden het nuttigen van alcohol op het werk niet toe. Ook had de werknemer de genuttigde flessen Riesling, Hugo en Spumante on ice niet verwerkt in de administratie. Het gevolg? Ontslag op staande voet voor de organiserende werknemer. Ai, een borrel met een zure afdronk.
We zijn niet aan het werk, toch?!
‘Doe even gezellig mee, we zijn niet aan het werk, toch?!’, gevolgd door een dubbelzinnige opmerking en een ‘vriendelijke’, maar ongewenste arm om de middel. Of de situatie dat collega’s, gesterkt door de nodige alcoholische versnaperingen, de kerstborrel het perfecte moment vinden om opgekropte frustratie van het afgelopen jaar eruit te gooien. Weg leuke kerstsfeer. Moet een werkgever ingrijpen? Ook als het niet tijdens werktijd is?
Ja. De werkgever is verplicht voor een veilige werkomgeving zorg te dragen, óók na werktijd en dus tijdens een kerstborrel en ook als die op een andere locatie is. Bij klachten kan een passende sanctie aan de orde zijn.
Een tik op de billen vingers
Welke sanctie passend is, hangt af van de omstandigheden. De kantonrechter in Amsterdam oordeelde dat het tijdens de kerstborrel kleineren van een collega en het aanraken van de billen, géén ontslag op staande voet rechtvaardigde. De beschonken werknemer was al 40 jaar in dienst en had verder een onberispelijke staat van dienst. Een officiële waarschuwing, gecombineerd met een tijdelijke schorsing was in dit geval een meer passende maatregel.
Rijden onder invloed
Heeft een werknemer te diep in het glaasje gekeken om veilig de weg op te kunnen? Dan mag van een werkgever ook verwacht worden een taxi te regelen. Uiteraard moet een werknemer zelf ook verantwoordelijk handelen, zéker als je als werknemer een voorbeeldfunctie hebt als manager of op het gebied van veilig rijden, bijvoorbeeld als medewerker bij een transportbedrijf. Stap je dan toch in de auto met een biertje te veel op, dan kan een ontslag op staande voet zomaar standhouden, zo oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
AMICA wenst iedereen een gezellige kerstborrel zonder fratsen! En natuurlijk alvast hele fijne feestdagen en een geweldig 2025 gewenst! En mochten er desondanks problemen zijn of heb je goede voornemens één en ander nu eens goed te regelen, we staan je graag bij!
Over AMICA ADVOCATEN
Marcella en Idske van AMICA ADVOCATEN zijn arbeidsrechtspecialisten en staan voor je klaar. Je bent van harte welkom op ons kantoor in het centrum van Sneek (Hoogend 6, tegenover de Waterpoort). www.amicaadvocaten.nl