De indeling van een volwaardige hamsterkooi

Heb je na lang wikken en wegen besloten om enkele hamstertjes in huis te halen en je zoontje en/ of dochtertje op die manier een bepaalde vorm van verantwoordelijkheid en gevoelsuiting bij te brengen, dan is het uiteraard belangrijk om rekening te houden met de biotoop en de behoeften van het diertje. Zo is de aanschaf van een duurzame hamsterkooi alvast een belangrijke investering gebleken aangezien je op die manier kunt bijdragen aan bepaalde karakteristieke kenmerken van zulke knaagdieren. Echter, bestaat er tegenwoordig een bijzonder uitgebreid assortiment aan hamsterkooien waardoor het niet altijd makkelijk is om een gegronde keuze te maken. Met dit artikel willen we jou graag even wegwijs maken in de wondere wereld van de hamsterkooien zodat je met een gerust hart de komst van de hamstertjes kunt voorbereiden.

Het belang van een degelijke hamsterkooi

De aanschaf van eender welk dier gaat gepaard met bepaalde eisen en voorwaarden. En daarbij hebben we het uiteraard niet alleen over de bekende basisbehoeften zoals vers drinkwater en volwaardige voeding maar ook over al de bijkomende extra’s die kenmerkend zijn voor de natuurlijke biotoop van het desbetreffende dier waarvoor je kiest.

In het geval van hamsters, dien je er dus rekening mee te houden dat het hier om een knaagdier gaat dat voornamelijk ‘s nachts tot leven komt. Het zijn nachtdiertjes die bijgevolg overdag heel wat uurtjes onder de wol zullen kruipen. Daar dien je uiteraard rekening mee te houden teneinde het stressniveau bij zulke kleine diertjes zoveel als mogelijk te beperken. Kortom, niet alleen de aanschaf maar ook de indeling van een kwalitatieve hamsterkooi is uiterst belangrijk.

Keuze uit verschillende types hamsterkooien

Dat de zoektocht naar de geschikte hamsterkooi vaak moeilijker blijkt dan de aankoop van de eigenlijke diertjes, is al vaker gebleken. Daarom is het verstandig om in eerste instantie op de hoogte te zijn van de verschillende soorten hamsterkooien die er vandaag de dag voorhanden zijn en daarbij rekening te houden met de leeftijd, het geslacht en het ras van de hamstertjes die je in gedachten had.

Zo bestaat bijvoorbeeld de optie van een hamsterkooi die grotendeels uit duurzaam staaldraad vervaardigd is. Dergelijk type kooien zorgen niet alleen voor een bijzonder goede ventilatie maar blijken ook eenvoudig en snel schoon te maken, wat een niet mis te verstane meerwaarde is gebleken. Echter, kunnen bepaalde hamstertjes vrij makkelijk door de tralies glippen waarbij de kans op een eventuele ontmoeting nadien nihil is.

Wil je de kans op ontsnappen zo laag mogelijk houden dan raden wij jou aan om even de opties met een glazen omheining te bekijken, hoewel de ventilatie van dergelijke varianten minder voordelig blijkt. Het spreekt voor zich dat een ideale hamsterkooi de beide eigenschappen in evenwicht aanbiedt en bijgevolg niet alleen instaat voor een goede ventilatie maar tegelijk ook een uitstekende omheining garandeert. In dergelijke gevallen is de keuze voor een hybride hamsterkooi dan ook snel gemaakt hoewel je er zijn hoge prijskaartje moet bijnemen.

Indeling en accessoires

Eenmaal het type kooi bepaald, is het eveneens belangrijk om aandachtig te zijn voor de indeling ervan en de – al dan niet meegeleverde – accessoires. Zoals eerder vermeld zijn hamsters nachtdieren die overdag hoofdzakelijk slapen en ‘s nachts tot leven lijken te komen. Zorg dus voor een indeling waarbij een goede balans tussen rust en activiteit kan worden gemaakt. Zo kan een hamsterkooi met meerdere etage een mogelijkheid zijn of een kooi waarin een apart huisje/ hokje werd geplaatst waarin de diertjes zich even kunnen terugtrekken.

Tevens dien je ook in te spelen op hun fysieke activiteiten. Eenmaal wakker, zijn de diertjes bijzonder actief. Een reuzenrad en enkele leuke andere speeltjes – al dan niet denkspelletjes – zijn dan ook een bijzonder belangrijke must have.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!