De Fryske Marren schoonste winkelgebied

Vanaf links: (naast de medewerkers van NederlandSchoon): Wethouder Irona Groeneveld, Jan de Vries, Sjoerd Holtrop, Johannes Talman en Michiel Mink van het team afvalbeheer.

De Fryske Marren landelijk nummer 1 met schoonste winkelgebieden!

Onze gemeente is winnaar van de landelijke titel ‘Middelgrote gemeente met schoonste winkelgebieden’ in de verkiezing ‘Schoonste winkelgebied 2019’. We scoren goed op het decoratieve groen en de bestrating. De bezoekers ervaren een veilig gevoel en vinden de winkeliers erg betrokken.
Het onderzoek toont ook aan dat er weinig onkruid aanwezig is en dat de afvalbakken makkelijk te vinden zijn. Onze totaalscore is 7,59, dat is een gemiddelde van de vier winkelgebieden die in onze gemeente onderzocht zijn.

Onderzoek
Het onderzoek door NederlandSchoon vond afgelopen zomer plaats in de winkelcentra van Joure, Balk, Lemmer en Echtenerbrug.
Per gebied zijn minimaal 40 inwoners geïnterviewd. Onze gemeente deed dit jaar voor het eerst mee, de verkiezing vond voor de 7e maal plaats. De medewerkers van NederlandSchoon kwamen persoonlijk langs om de prijs te overhandigen aan wethouder Irona Groeneveld en de medewerkers van afvalbeheer: Michiel Mink, Sjoerd Holtrop, Jan de Vries en teamleider Johannes Talman. Zij namen de prijs dankbaar in ontvangst.
De gemeenten Heerenveen (score 7,53) en Purmerend (7,37) werden tweede en derde in de categorie middelgrote gemeenten.

Opsteker
Wethouder Irona Groeneveld: “We zijn erg trots op deze prijs. Het is een grote opsteker voor onze medewerkers, winkeliers en bijvoorbeeld ook de rommelrinners; zij zorgen er samen voor dat de winkelgebieden een fijne en schone plek zijn om te verblijven. Het laat ook zien dat we al goed op weg zijn met onze ambitie om Fryslân 100% zwerfafvalvrij te maken.” De Fryske Marren is één van de Friese gemeenten die samenwerken aan een 100% zwerfafvalvrij Friesland, samen met Omrin, Circulair Friesland, Friese Milieu Federatie en NederlandSchoon.

Online Scorebord Schone Winkelgebieden
Om het belang van schoon zichtbaar te maken geeft NederlandSchoon elk jaar handvatten aan de deelnemers. Daarbij helpt het interactieve Scorebord Schone Winkelgebieden nederlandschoon.databank.nl/dashboard/ waar de resultaten worden gedeeld van het afgelopen jaar. De resultaten van 2019 zijn vanaf 31 oktober te bekijken. Je kan dan in één oogopslag zien hoe een winkelgebied scoort ten opzichte van andere winkelgebieden en gemeenten, welke thema’s het goed doen en welke thema’s extra aandacht verdienen.
www.nederlandschoon.nl

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!