Daltonschool krijgt “groen” schoolplein en buren mogen er ook zitten

LEMMER – In het najaar van 2021 kunnen de kinderen van Daltonschool Sint Jozef genieten van een totaal vernieuwd en “vergroend” schoolplein. Ook krijgen ze buitenlessen in het park tegenover de school. En mogen ze banjeren in de wildernis aan de zijkant van het park. De renovatie van plein en park maakt deel uit van de ontwikkeling van een buurtvoorziening. Donderdag 18 februari ging de schep de grond in. Het was de start van een “zachte en groene” ontwikkeling van plein en park aan de Markerstraat in Lemmer.

Het idee om het plein te vergroenen ontstond al in 2018. Naast een commissie van ouders, werd bij de planmakerij ook kinderopvangorganisatie Prokino betrokken. En ook naar de mening van de senioren aan de overkant die op het plein uitkijken werd geluisterd. Lydia Wolbers, directeur van de Daltonschool: “We zagen de dames en heren aan de overkant genieten van de spelende kinderen. We dachten hoe leuk zou het zijn, als ze gewoon op ons plein tussen de kinderen zouden kunnen zitten.” Dat besef werd de basis van een uitgebreide plan. Omdat het plein erg klein is, pauzeren kinderen al op verschillende tijden. En de oudere kinderen sporten daarom al regelmatig in het park. Ook zijn er vaak hangjongeren te vinden op het plein. Dat alles samen vond de commissie aanleiding om voor zowel buurt als school een  buurtvoorziening te creëren. Wolbers: “In een gezamenlijk project kan de buurt gebruik maken van het schoolplein. En buurt en schoolkinderen kunnen leren, spelen en sporten in het park.”

Om die buurtvoorziening er te laten komen, werd er overlegd met allerlei partijen. Daarna werden met buurtbewoners en gebruikers wensen verzameld. Duidelijk werd dat het park een park moest blijven. Metalen speeltoestellen zijn uit den boze. Maar natuurlijke speelelementen kunnen wel, zoals zwerfkeien of boomstammen om op te balanceren.Vervolgens werd er subsidie aangevraagd bij verschillende stichtingen en fondsen. En Hoeveniersbedrijf Koenraad Visser uit Lemmer gaat de klus klaren.

Hoe komt het er nu uit te zien?
Het plein bij Daltonschool Sint Jozef wordt een belevingsgebied met veel groen, met verhogingen, met water en waterbeleving, klauter- en doorkruipplekken. School- en buurtkinderen kunnen naar hartenlust spelen en onderzoeken. Door het vele groen wordt geluid getemperd, een bijkomend voordeel voor de buurt. Ook zijn er plekken waar ouders en ouderen kunnen zitten om te kijken naar de kinderen.
Het park aan de overkant blijft, zoals afgesproken, park. Wel wordt de wildernis, gezien vanuit de school aan de rechterkant van het park, een beetje gesnoeid. Niet te veel, maar zo dat kinderen van school en buurt daar heerlijk kunnen banjeren. En soms natte voeten of vieze kleren kunnen krijgen. Daar zijn tegenwoordig te weinig mogelijkheden voor. Verder wordt er in het park tegenover de school speels gebruik gemaakt van boomstammen, waar kinderen buitenles kunnen krijgen. De kinderen mogen in het park voetballen, maar de doeltjes zijn dan  een paar jassen. En aan de rechterkant wordt een “levend schaakbord” gemaakt. Dit is volgens het uitgangspunt van de buurtvoorziening natuurlijk voor iedereen toegankelijk.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!