Daltonschool bezoekt Rijksmuseum

AMSTERDAM – Maandag, 12 maart, zijn de groepen 7 en 8 van daltonschool Sint Jozef te Lemmer weer naar het Rijksmuseum Amsterdam geweest.
De kinderen hebben gekeken, geluisterd, geroken, getekend en keuzes gemaakt.
Thema was ‘De Gouden Eeuw’, waarbij de VOC werd uitgelicht. VOC-schepen werden bekeken, wapens uit die tijd bewonderd, kruiden geroken en de zeehelden van weleer kritisch aanschouwd.
Hoe de ‘oorlogscorrespondenten’ in kleine bootjes tussen de veldslagen in voeren en zaten te tekenen, oogstte verbazing en verwondering.
Rembrandt als belangrijkste Hollandse Meester, was voor veel kinderen wel het summum.
De manier waarop hij verf moest maken, hoe hij met licht speelde en hoe hij op een realistische manier de mensen op het doek schilderde oogstte veel bewondering.
Niet alleen de nachtwacht, waar de kinderen ook zelf mochten tekenen….maar ook de pas gerestaureerde huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit werden bekeken.
De meer dan 2 meter hoge en daarmee de grootste portretten van Rembrandt, die 400 jaar in privébezit waren en door Frankrijk en Nederland samen zijn aangekocht, werden niet alleen geanalyseerd wat betreft de schilderkunst maar ook wat betreft de kleding.
Men was het er wel over eens dat de kleding van deze tijd toch iets comfortabeler is.
Foto: Marten Soolmans

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!