CDA wil voor inwoners De Fryske Marren van nog grotere betekenis zijn

,,Fundament gelegd. Nu uitbouwen”

Een mooie mix van ervaren raadsleden en nieuwe kandidaten vullen de verkiezingslijst van CDA De Fryske Marren. De oudgedienden en de nieuwkomers blikken samen terug en kijken vooruit naar de aankomende verkiezingen. De afgelopen vier jaren heeft de partij haar steentje bijgedragen aan de opbouw van de fusiegemeente. ,,Nu staat de periode van uitbouwen voor de deur.”

De fusie van Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Skarsterlân betekende voor de gemeenteraad een drukke periode. Al het beleid uit de drie gemeenten werd geharmoniseerd. Bovendien moest er nog worden bezuinigd en kregen de lokale overheden veel nieuwe verantwoordelijkheden, die voorheen in Den Haag lagen. ,,Nu we een grotere gemeente zijn, hebben we ook meer draagkracht. Dat betekent dat we van nog grotere betekenis voor onze inwoners kunnen zijn”, vertelt Luciënne Boelsma uit Idskenhuizen, die namens het CDA ook voor de komende verkiezingen de kar trekt. ,,We zijn nu als gemeente echt een serieuze gesprekspartner”, merkt partijgenoot Roel Roelevink uit Lemmer, ,,Het irriteert me soms dat er dan gesproken wordt over de grote vier in Friesland, want eigenlijk zijn het nu de grote zes.”

Balkster Ackelyn Stapensea heeft het CDA de afgelopen zestien jaar vertegenwoordigd, zowel in Gaasterlân-Sleat als in De Fryske Marren. ,,Mijn stelling is dat door de fusie de fysieke afstand naar het gemeentehuis misschien groter is geworden, maar de mentale afstand niet. Er is meer structuur en dat is een compliment waard. Als partij hebben ook geprobeerd zoveel mogelijk naar de mensen toe te gaan.” Geeske Holtrop uit Delfstrahuizen knikt instemmend. ,,Wij zijn bijvoorbeeld bij praktisch iedere vergadering van dorpen, ondernemersverenigingen of belangenorganisaties aanwezig.”

Uiteraard zijn er ook punten die verbeterd kunnen worden, vindt Bantegaster Ria Derks, ,,Als je zo’n grote gemeente bent, moet je als raadsleden meer op hoofdlijnen de discussie aan gaan. Niet iedere losliggende stoeptegel moet een bespreekpunt worden. In de vergaderingen verzanden we vaak in details en dat kan wel beter.” Gerben Veenstra uit Scharsterbrug is het daar mee eens. ,,Het raadswerk, het belang van de inwoners vertegenwoordigen is geweldig. Maar wil je op alle details in gaan, dan heb je het als raadslid ontzettend druk.”

Met de slogan ‘Vertrouwd en dichtbij’ gaat het CDA de komende verkiezingstijd in. Een spannende periode, omdat de kaarten na 21 maart mogelijk anders zijn geschud. ,,Maar we hebben een heerlijke positieve ploeg. Het werk is nooit klaar en die uitdaging gaan we met elkaar aan”, merkt Geeske Holtrop op. ,,Hoe zorgen we dat de inwoners zich bij de politiek betrokken voelt. Veel inwoners weet het gemeentehuis wel te vinden, aan ons de taak om oog en oor te hebben voor de grote groep mensen die minder op de barricades staan”, zegt Ria Derks.

Op de kandidatenlijst staan veel namen uit de verschillende dorpen, die verspreidt over de gemeente liggen. Geeske Homma uit Bakhuizen heeft zich bijvoorbeeld kandidaat gesteld. Eigenlijk had ze tot dusver niet veel met de politiek. ,,Als je niet in een bestuur zit, dan krijg je weinig van de politiek mee. Ik, en heel veel anderen, ervaren de gemeenteraad als een ver van mijn bedshow. Toch is dat niet zo, daarom voel ik mij geroepen om me voor deze groep in te zetten. Bakhuizen wat dichterbij Joure brengen en Joure dichterbij Bakhuizen.” Ook de omgeving van Theo Nota uit Sint Nicolaasga reageerde verbaasd, toen hij aangaf politieke ambities te hebben. ,,Ik wil eens ervaren hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten. Voor verschillende verenigingen zet ik mij al jaren in in voor mijn dorp. De tijd is nu rijp om door middel van de politiek de schakel tussen burger en overheid te zijn. Met name voor het belang van de jeugd wil ik mij sterk maken.”

Jan van Zanden uit Oudehaske staat als nieuwkomer op de tweede plaats van de kandidatenlijst. Ook hij heeft veel ervaring in besturen en kan zich goed vinden in het beeld dat Theo Nota schetst. ,,Het is heel makkelijk om van een afstand kritiek te leveren, maar wat doen we er zelf aan? In een samenleving hebben we elkaar nodig. Als voorbeeld noem ik het onderhoud van het groen. Bij ons in de straat onderhouden we als buurt de plantsoenen zelf. Zo dragen wij als buurt een steentje bij aan een betere leefomgeving. Als individu kun je best veel bereiken, maar dan moet je wel opstaan. Ik heb me afgevraagd wat mijn persoonlijke bijdrage zou kunnen zijn. Daarom heb ik mij beschikbaar voor het CDA gesteld. ”

Barbara Gardeniers is recentelijk uit Amsterdam naar Terherne verhuisd. Zij heeft bewondering voor alles wat er in de dorpen wordt ondernomen om de leefbaarheid te verbeteren. ,,In Amsterdam krijgen ze dat niet voor elkaar”, constateert zij. Gardeniers voelt zich aangetrokken tot het politieke spel en hoopt op die manier ook haar steentje bij te dragen. ,,Ik geloof in de kracht van mensen. De uitdaging is om de inwoners niet een plan op te leggen, maar in samenspraak te ontwikkelen.” Siebe Potijk uit Sint Nicolaasga knikt instemmend. Hij zou zich daar vooral vanuit het oogpunt de landbouw sterk voor willen maken. ,,Ik merk dat de agrarische ondernemers waarderen hoeveel kennis de ambtenaren hier op het gemeentehuis hebben. Uit die sector is, denk ik, niet veel kritiek op de fusie, omdat de mate van daadkracht sterk is verbeterd. Natuurlijk liggen er nog wel genoeg uitdagingen.”

De CDA-kandidaten hebben voor de komende vier jaren persoonlijke en gemeenschappelijke ambities. De verbetering van de doorstroming in Lemmer en de realisatie van een aquaduct onder de Skarster Rien staan hoog op de wensenlijst. Andere voorbeelden zijn het aanjaagplan van het toerisme rondom de Tsjûkemar en de nieuwe omgevingswet en -visie, die gaan bepalen hoe wij met de omgeving omgaan. ,,Het zijn discussies die gaan komen en waar wij hopen de rest te overtuigen”, vertelt Luciënne Boelsma, ,,Maar ook het openbaar groen is bijvoorbeeld een belangrijk thema. Tijdens de economische crisis is op het onderhoud bezuinigd, nu gaat het weer beter en moeten we kritisch kijken of we het niveau weer omhoog kunnen brengen. Het gaat hier om de directe leefomgeving en dat moet op een goed niveau zijn. We gaan daarbij ook uit van de kracht van onze inwoners”, geeft ze aan, ,,Als partij willen we luisteren naar de geluiden uit de samenleving en een brug slaan tussen de burgers en de politiek.”