LEMMER – Als de camping in Lemmer blijft bestaan, willen de campinggasten wel tot 200 euro meer per jaar betalen. Tegelijkertijd vragen ze zich wel af waar al het extra geld dat ze al te veel hebben betaald (dat bleek uit het rapport over de camping) is gebleven. Zo hebben de gasten onder andere het toiletgebouw en de kantine betaald. En wat er nog meer te veel is betaald, is niet uitgegeven aan het achterstallige onderhoud waar de gemeente nu steeds mee schermt. Dat er situaties zijn ontstaan met brandveiligheid is bovendien de schuld van diezelfde gemeente, vinden ze.
In het begin waren er regels voor het bijbouwen, maar die zijn op een gegeven moment gewoon losgelaten. Daarna is er ook nooit gehandhaafd. De wildgroei van gebouwen ligt dus volledig bij de gemeente zelf. Die heeft er nooit beleid voor gehad en er is op veiligheid nooit gecontroleerd.
–
Over het rapport dat is geschreven over de camping en een bijeenkomst zijn de campinggasten die soms meer dan 50 jaar op de camping staan helemaal niet te spreken. De onderzoekers die nu het rapport hebben geschreven, deden dat jaren geleden ook al. Met dezelfde uitkomst, want de camping moest maar weg. Dat was toen zo, dat is nu weer de uitkomst. De feiten kloppen bovendien niet die in het rapport staan. Zo wordt gesteld dat er vrijwel alleen maar ouderen op de camping staan, terwijl er juist heel veel gezinnen zijn met een staplaats. De Duitse gasten kregen verder een Nederlands rapport, terwijl was aangegeven dat ze een vertaling zouden krijgen. Dat bereikte hen niet of heel laat, zodat velen van hen geen idee hadden over dat de gemeente hun `tweede thuis´ wil sluiten.
Sommigen hebben nog allerlei aanpassingen gedaan en kwamen toen in mei op de camping en hoorden daar pas dat de camping ging verdwijnen.
De campinggasten vragen zich dan ook af of er van eerlijk onderzoek überhaupt sprake is geweest. Dit vermoeden werd bevestigd tijdens een bijeenkomst. De campinggasten dachten dat ze daar werden uitgenodigd om mee te praten over hoe de camping wel kon blijven bestaan. Maar er was geen inspraak, ze mochten alleen luisteren naar wat er al beslist was. Naar de oplossingen die de campinggasten inbrachten, werd helemaal niet geluisterd.
En dit terwijl zij graag willen meedenken over hoe de camping veiliger wordt gemaakt en er minder plekken worden ingenomen.
Zo vinden ze dat caravans die alleen worden verhuurd, wel verwijderd zouden kunnen worden. Ook zijn er al mensen die nooit meer op de camping te vinden zijn. Bij leegstand zou de caravan verwijderd kunnen worden.
In het verleden is tegen één van de campingbewoners al eens gezegd dat de campinggasten bij het verdwijnen van de camping nog 3 tot 5 jaar hadden om te vertrekken. ´Daar houden wij ze aan,` zei Jeannet Kist daarover tijdens het laatste petear. Wel vond ze het toen al vreemd dat er gesproken werd over het verdwijnen van de voorziening. De actiegroep Us Lemster Plakje vindt verder dat de gemeente hen schofterig heeft behandeld. Geen van de 70 schriftelijke bezwaren is beantwoord door de gemeente. En op de ´brainstorm´ sessie werd niet geluisterd naar de ideeën van de campinggasten. Toen na een bezoek van de gemeenteraad ook het college van B&W toch maar een keer langskwam, beloofden burgemeester en wethouders dat ze de suggesties mee zouden nemen. Een paar dagen later hadden de campinggasten echter een brief in de brievenbus waaruit bleek dat dit helemaal niet het geval was. De leden van de actiegroep voelen zich dan ook niet serieus genomen. Zij vragen daarom nu om alsnog een onafhankelijk onderzoek. En als de camping toch verdwijnt een redelijke opzegtermijn van tussen de 3 en 5 jaar.