Buurtwerkers gaan in gesprek over roken

Buurtwerkers Erwin en Jildau van Sociaal Werk de Kear.

LEMMER – Wie in de wijk De Zandbanken in Lemmer woont, heeft buurtwerkers Erwin de Gast en Jildau Holtrop van Sociaal Werk de Kear misschien wel aan de deur gehad. Met in de ene hand een magneetbord met stellingen en in de andere hand pen en papier, liepen zij een aantal dagen door deze wijk voor een buurtonderzoek dat gericht is op het onderwerp roken.

Waarom buurtonderzoek?

Waarom dit buurtonderzoek? Jildau: “We willen de inwoners van Lemmer en omstreken betrekken op de weg naar de rookvrije generatie. Om daar samen te komen is het belangrijk dat mensen hierover meedenken en meepraten. Vanuit het project ‘In Gesprek Over Roken – Lemmer’ gaan wij de wijk in om de meningen en sociale normen over roken te verkennen. Dat doen we vanuit een open houding.” De buurtwerker benadrukt dat zij niet wijzen met het vingertje, maar luisteren naar wat de mensen hierover te zeggen hebben. De gesprekken aan de deur, op straat en bij de buurtvereniging, heeft bruikbare informatie opgeleverd voor het onderzoek naar de behoeften en de houding van de inwoners als het om roken gaat.

Angst voor gevolgen van stoppen met roken

Jildau: “We hebben door het onderzoek veel geleerd over de verschillende motivaties om te stoppen of nooit te beginnen met roken. Mensen willen graag weten hoe ze een voorbeeld kunnen zijn voor de volgende generatie: kinderen, kleinkinderen. Tegelijkertijd leeft er onder sommigen angst voor de gevolgen van het stoppen met roken. Als buurtwerkers willen we inwoners inspireren om over stoppen met roken na te denken, zonder dat ze zich betutteld voelen. Ons doel is om de inwoners actief te betrekken en hun invloed te laten gelden in dit proces. We nodigen daarom de Lemsters uit om mee te denken en ideeën te delen, met als uiteindelijk streven een betrokken en rookvrije gemeenschap in Lemmer voor elkaar te krijgen.”

Andere wijken opzoeken

Met deze opgave gaan de buurtwerkers verder aan de slag. Dat doen ze samen met stoppen-met-rokencoaches, betrokken inwoners, lokale sportbedrijven en andere organisaties die ook bij het project In Gesprek Over Roken – Lemmer betrokken zijn. Jildau noemt dat het volgende buurtonderzoek al wordt voorbereid. “Daarbij zullen we ook andere wijken in Lemmer opzoeken. We hopen dat er weer veel deuren voor ons open gaan en kijken uit naar de gesprekken die zullen ontstaan. De openhartigheid van de mensen waarderen we enorm en is ontzettend waardevol.” Kijk voor meer informatie op: www.gezondjedingdoen.frl.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!