Burgemeesters beloven “vliegende start” aan ondernemers

LEMMER – De burgemeesters en de dijkgraaf van Friesland hebben aan alle ondernemers in de provincie een brief geschreven.  Onder hen ook burgemeester Fred Veenstra van gemeente De Fryske Marren. Ze prijzen de houding van de mensen met een eigen zaak. En ze laten daarin weten dat de ziekte zelf eerst slachtoffers maakt, maar mensen nu steeds meer lijden onder de gevolgen van de maatregelen. Ook constateren ze dat ondernemers het water steeds meer aan de lippen komt te staan.

Ze noemen de fase waarin we nu zitten de meest ingewikkelde. “Vanuit gezondheidsperspectief is er weinig ruimte voor versoepeling. Maar vanuit sociaalmaatschappelijk en economisch oogpunt is daar juist heel veel behoefte aan. We willen weer naar het werk of naar school, naar het theater, lekker een terrasje kunnen pakken of winkelen op zaterdag. Ondernemers willen hun deuren weer kunnen openen. We willen het leven weer oppakken. En ondertussen gaat het versoepelen van de maatregelen met kleine behoedzame stapjes. We horen ondernemers dat het te weinig is, te laat en te onduidelijk. En dat er geen perspectief is.” De burgervaders en moeder geven aan dat ze de zorgen en teleurstelling van de ondernemers begrijpen.

Onuitgesproken leed

“Ogenschijnlijk lijkt het misschien goed te gaan; toch schuilt er onder de oppervlakte veel onuitgesproken leed. Sommige bedrijven zijn al sinds maart vorig jaar zonder onderbreking gesloten. Bij velen van u is het spaargeld op, hebt u uw pensioengeld aangesproken en sommigen van u grijpen naar laatste reddingsboeien. Zoals uw eigen huis verkopen, de zaak verpanden of het bedrijf beëindigen.” Volgens de brief lopen mensen daar echter vaak niet mee te koop. “Tegelijkertijd zien we ook de onweerlegbare feiten van de weer toenemende besmettingscijfers. We hebben in het najaar gezien hoe snel het kan gaan. Dan lopen de IC’s vol en kunnen ook mensen met andere ernstige aandoeningen niet meer worden geholpen. We mogen het elkaar niet aandoen dat we daar weer in terecht komen.” Het is volgens hen dan ook nog te vroeg om alles weer mogelijk te maken.

Vliegende start

De Friese bestuurders beloven ondernemers echter dat ze er alles aan doen om hen tegemoet te komen en een vliegende start mogelijk te maken als het straks wel weer kan en mag. Verder wordt met de Friese brancheorganisaties gekeken naar wat wel mogelijk is en wordt gezocht naar creatieve oplossingen. “Zodra de besmettingscijfers afnemen en de regels dat toegaan, willen we er meteen voor gaan.” Maar er klinkt ook een waarschuwing dat het komende zomer wel eens een hobbelige weg kan worden.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!