Burgemeester: “Raadsleden werken te veel uren”

Volgens burgemeester Veenstra wordt er een te groot beroep gedaan op raadsleden.

LEMMER –  Tijdens de nieuwjaarsspeech zei burgemeester Fred Veenstra van de gemeente De Fryske Marren dat het beroep dat op de lokale politici wordt gedaan, te groot is. “Uit onderzoek in 2019 blijkt dat raadsleden in een gemeente als de onze ongeveer 22 uur per week aan hun taak moeten besteden. Dat had Rinze Visser, ons raadslid dat dit jaar 50 jaar onafgebroken lid van de gemeenteraad is, in 1970 niet kunnen denken.” Raadsleden die dit werk vaak naast een gewone baan doen, moeten daardoor te veel uren maken. Daarom gaat de gemeente kijken naar de vergaderstructuur. “Vergaderen is leuk, maar de rol van volksvertegenwoordiger is breder en vooral daar moet tijd voor zijn.” Ook wethouders maken volgens Veenstra te veel uren. Zij komen op 62 uur per week, de burgemeester zelf op 63 uur per week.

Het moet eerlijker
Verder vindt Veenstra dat de hele verdeling van Rijk, provincie en gemeente op de schop moet. “We zien op dit moment, bijvoorbeeld als het gaat over gemeentefinanciën, de jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, dat het niet meer werkt om iets van Rijk naar provincie, naar gemeente te sturen. Dat leidt tot ongelukken.”

Verder zou er een eerlijke herverdeling van het gemeentefonds moeten komen en de juiste bedragen voor jeugdzorg moeten worden gegeven, vindt hij. Zo krijgt gemeente De Fryske Marren van alle Friese gemeente het laagste bedrag per inwoner van het Rijk.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!