Burgemeester over “Echtenerbrug: “Triest”

ECHTENERBRUG – Naar aanleiding van allerlei zaken die in de oud- en nieuwnacht gebeurden in Echtenerbrug gaat de burgemeester in gesprek met plaatselijk belang van dat dorp. Hoewel bepaalde bewoners ook hebben aangegeven dat ze klachten indienen tegen gemeente, politie en ME, heeft de burgervader die nog niet gezien.  Wel komt er een onafhankelijk onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

Schade aan ruiten, brand, schade aan auto’s

Burgemeester Veenstra zat overigens eerste rij als het om deze gebeurtenissen ging: hij zou een rondje doen met de politie langs allerlei dorpen. “Maar we zijn niet verder gekomen dan Echtenerbrug,” zegt hij daarover. Hij was samen met de politie op weg naar een ander dorp toen er een oproep kwam dat er een behoorlijke brand woedde op de brug in de plaats. Maar ook dat er met vuurwerk werd gegooid, dat er schade was aan ruiten van woningen, dat een auto beschadigd was en dat er banden lek waren geprikt. Daar aangekomen was te zien dat er vuurwerk in een gemeenteauto gegooid werd. Bovendien werd de politie toen ook bekogeld met vuurwerk. De politie wilde er volgens hem voor zorgen dat alles weer in goede banen werd geleid en dat leek er in eerste instantie ook op. De brandweer bluste de brand, de gemeente ruimde op. De rust leek wedergekeerd, Veenstra ging weer op route zoals het plan was.

Alweer een oproep

Maar toen  werd er opnieuw een oproep werd gedaan. “We waren nog niet bij Oosterzee toen we alweer een melding kregen dat het uit de hand liep. Er was alweer brand gesticht.” Dus keerde de politie weer terug naar de plek des onheils, maar daar was de sfeer volgens Veenstra er niet bepaald leuker op geworden. De brandweer kon niet blussen, de politie werd belaagd met flessen en vuurwerk. In eerste instantie hebben alle hulpdiensten zich toen teruggetrokken om escalatie te voorkomen. Pas toen werd volgens de burgemeester in overleg met de politieleiding ook  besloten om de hulp van de ME in te roepen. “In een bericht op Lemsternijs stond dat de ME daar al was en stond te provoceren. Dat klopt helemaal niet, want de ME was daar toen helemaal niet. Die kwam pas veel later.”

Niet luisteren: dan ingrijpen

Op aanraden van de hulpdiensten is Veenstra toen vertrokken. De ME werd vervolgens ingezet om de rust te laten wederkeren. Maar zo stelt Veenstra:”Iedereen is eerst gewaarschuwd. Ga naar huis, stop met waar je mee bezig bent. Als mensen dan niet luisteren, dan wordt er ingegrepen.” Triest vindt hij het dat het zo heeft moeten lopen. “Want iedereen wil toch een leuk feestje bouwen in de oudjaarsnacht. Vorige jaren kon dat ook prima in een tent, maar door corona kon dat al 2 jaar lang niet. In die tent was het altijd een mooi feest en het is heel triest dat het hier nu op is uitgelopen.”

Open gesprek

Veenstra gaat deze week in gesprek met de voorzitter van dorpsbelangen en ook de politie zal daarbij aanwezig zijn. “In een open en eerlijk gesprek gaan we alles aankaarten. Want we willen ook weten hoe we zoiets in de toekomst kunnen voorkomen. En door erover te praten, mag ik hopen dat het volgend jaar wel weer een feestelijke bijeenkomst wordt. Maar als zaken niet door de beugel kunnen, wordt er ingegrepen.”

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!