Briljanten paar Oane en Aukje

LEMMER – Oane de Vries en Aukje de Vries-Cnossen zijn maandag 18 mei 65 jaar getrouwd.  Hun trouwdag zouden maar wat graag willen vieren, samen met al hun dierbaren. Maar ook zij moeten zo mogelijk binnen blijven. Verstoken van de buitenwereld vanwege corona zijn ze niet helemaal.

Beiden zijn nog goed vitaal en hebben het “smoardrok”.
Zolder opruimen, naar de supermarkt en soms voor controle naar het ziekenhuis. Ja Oane rijdt zelf nog auto. Die ziekenhuisbezoekjes zijn tegenwoordig hun ‘uitjes’..
Ze hebben een smartphone, een tablet en een computer tot hun beschikking. Door het vele binnen zitten leerden ze al snel hoe ze konden beeldbellen en selfies maken. Whatsappen dat deden ze al.

Hun levensloop in een notendop
Met haar bruidsjurk onder de arm stapte Aukje 65 jaar geleden op de melkboot naar Grou waar ze ‘JA’ zei tegen Oane.
Ze gingen wonen op (het eilandje) de Burd als boer en boerin. In 1956 werd Hauke geboren en al snel volgde Jan in 1957.
Daarna kwamen ze te wonen in Grou waar Oane aan het werk ging bij ”it houtsjefabriek “ Halbertsma. Ook is hij nog brugwachter en verzekeringsman geweest.
Grou werd verruild door Sloten waar ze een melkzaak “Het Zuivelhuis” openden. Oane aan het “suteljen” en Aukje in de winkel.
In 1960 werd Sipke geboren. Omdat ze zo goed als geen tijd voor hun gezin en elkaar hadden, dachten ze “dit kin oars”.
De winkel werd verkocht en Oane werd vertegenwoordiger van California. Ze namen tijdelijk hun intrek in een woninkje onder de Spannenburger “toer” waar in 1965 Aaltje werd geboren. Een paar maanden later kwam er een mooie woning vrij in Sneek en werden de koffers weer gepakt.

Tot groot verdriet bleek kleine Aaltje ziek te zijn, zij mocht net geen jaar oud worden. Een jaar na dit grote verlies kregen ze in 1967 dochter Alie. Ook Anne Johan werd in Sneek geboren (1975). Tussen de oudste en de jongste telg zit bijna 20 jaar.

Oane inmiddels een man met veel beroepen, werd na California vertegenwoordiger van Duyvis. Maar het boerenbloed begon weer te kriebelen en zo werd hij hobbyboer in Follega. Tussentijds was hij ook nog “brêgewipper” op de Follegeaster brêge.
De boerderij werd te groot en zo kwamen ze in Lemmer aan de Castor, waar ze nu nog steeds wonen.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!