Breng de bioscoop naar de woonkamer!

De corona pandemie heeft de wereld al bijna 2 jaar in zijn greep en hoewel heel wat lagen van de bevolking ondertussen een volledige dosis van het vaccin ontvangen hebben, lijken we nog steeds van de ene golf in de andere over te gaan. Echter, het verschil met ongeveer een jaar geleden is dat we vandaag beter op de hoogte zijn van het virus met een mensenlichaam doet en hoe we er onderhand kunnen tegen optreden. Dit vermindert de kans op een volledige lockdown zoals we die in Nederland, België en tal van andere landen binnen en buiten Europa hebben gekend. Toch hebben de desbetreffende lockdowns ons met de neus op de feiten gedrukt en ons geleerd creatiever om te springen met bepaalde elementen.

Effect van een wereldwijde pandemie op de samenleving

Dat de komst van corona onze levens drastisch door elkaar heeft geschud, is op zijn minst een understatement te noemen. Toen het virus in 2019 geleidelijk aan opkwam, en velen het belang er nog niet van hadden ingezien, werden heel wat landen enkele maanden verrast van de impact die het virus had op de samenleving. Het oncontroleerbare virus zorgde voor heel wat fysieke en mentale schade met als gevolg dat – niet alleen in Nederland – maar ver binnen en buiten Europa de landsgrenzen op slot gingen en een algemene dan wel plaatselijke lockdown werd afgekondigd.

De belangrijkste dienstregelingen bleven uiteraard doorlopen hetzij onder strikte voorwaarden en gebonden aan bepaalde uurroosters. Denk hierbij vooral aan ziekenhuizen, spoeddiensten en supermarktketens. Heel wat horeca en culturele aangelegenheden zoals theater, concertzalen en cinema bleken de grootste dupe van de onaangekondigde corona pandemie. Plots werd iedereen aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven en werd telewerken de norm. Sommigen kwamen daardoor in een onuitputtelijke eenzaamheid – soms ook depressie – terecht terwijl anderen het heft in eigen handen namen en besloten om bepaalde habits helemaal om te gooien. Sporten werd voor velen een uitlaatklep en de aankoop van beamers en home cinema sets kende een belangrijk record. Zo maakten velen van de nood een deugd en werd in de huiskamers voor een gezellig bioscoopgevoel gezorgd.

De aanschaf van een beamer, maar welke?

Toen besloten werd om enkel de belangrijkste dienstverlening beschikbaar te houden, betekende dit niet alleen een enorme klap voor heel wat horeca-uitbaters maar tevens ook voor de culturele sector. Concerten en festivals werden afgelast; theaters sloten – weliswaar tijdelijk – de deuren en cinema’s gingen voorlopig op slot. Toch bleken heel wat gezinnen daar creatief mee om te gaan. Aangezien iedereen aangeraden werd om zoveel mogelijk binnen te blijven, werd telewerken de norm en konden gezinnen opnieuw wat meer tijd met elkaar doorbrengen. Een dagje gezellig luieren in de zetel genietend van een aangename film, bleek in menig huishouden dan ook een wekelijkse traditie te zijn.

Hoewel een degelijk smart televisietoestel perfect bruikbaar is om van je favoriete serie of film te genieten, zorgt het niet meteen voor het ultieme bioscoopgevoel. Juist om die reden gingen velen over tot de aankoop van een duurzame en kwalitatieve beamer eventueel aangevuld met een set extra luidsprekers en versterkers. Algemeen kunnen we vandaag de dag dan ook 3 soorten beamers onderscheiden gaande van de led exemplaren tot de zogenaamde DLP of LCD beamers. Welk type je kiest, blijft uiteraard een persoonlijke keuze.

Belangrijker is echter om rekening te houden met de uiteindelijke resolutie – uitgedrukt in pixels – en de lichtopbrengst – die dan weer steevast wordt weergegeven in Lumen. Hoewel de meeste standaard beamers een degelijke HD resolutie kwaliteit aanbieden inclusief bijbehorende beeldratio van 16:9 bestaat tegenwoordig ook de optie om te kiezen voor een 4K Ultra HD resolutie. Is de beamer enkel en alleen bedoeld voor het geven van presentaties dan hoeft de lichtopbrengst en resolutie uiteraard niet zo hoog te zijn. Is hij bedoeld om een echt bioscoopgevoel te creëren, kies hier dan – indien mogelijk – voor een beamer met een HD of 4K Ultra HD resolutie.

In het verlengde daarvan ligt de lichtopbrengst, ook wel omschreven als helderheid. Hoe hoger de uiteindelijke lichtopbrengst, hoe breder het toepassingsveld van de beamer. Zo zal een beamer met een lichtopbrengst van 4000 ANSI Lumen perfect in een minder verlichte ruimte kunnen worden gebruikt dan bijvoorbeeld een exemplaar waarvan de lichtopbrengst amper 2000 ANSI Lumen bedraagt.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!