Boek over Burgemeester Krijger

LEMMER – Het was een hele strijd om de naam Burgemeester Krijgerplein uit Lemmer uit het straatbeeld te krijgen. Maar het is toch gelukt en rond mei zal de naam helemaal uit het dorp verdwijnen.

Wietze de Haan schreef naar aanleiding van deze hele strijd en de pogingen om de straat weer Markt te laten heten een boek. `Het geeft aan wat er gebeurd is en wat er gedaan is. En er staat informatie in over Krijger vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood.” De Haan deed zelf veel onderzoek in onder andere in het Nationaal archief. Maar hij ploos ook het archief van de gemeente Lemsterland uit.

Gedaan wat Niod ook deed, maar dan sneller
“Ik heb eigenlijk gedaan wat het Niod ook heeft gedaan. Bij mij kostte het alleen veel minder geld. En ik was veel sneller met mijn conclusie,” aldus de Haan die al veel eerder wilde dat de naam uit Lemmer verdween. Pas toen Hendrik Bootsma en Roelie Spanjaard-Visser (van Spanvis) een handtekeningenactie begonnen die door velen werd onderschreven, werd de zaak weer onder de aandacht gebracht. Aan hen zal dan ook het boek worden aangeboden. Maar ook Lipkje Schat krijgt als één van de eersten het boek aangeboden. Haar vader was het enige raadslid dat niet wilde dat Krijgers naam aan een plein werd verbonden. Ook gaf zij heel veel informatie over de handel en wandel van Krijger. Mede daardoor ontstond de handtekeningenactie. Die informatie had ze van haar vader gekregen.
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!