Bloembollenkwekerij wil chalets voor werknemers

Voor de verwerking van onder andere tulpen zijn veel werknemers nodig, waarvan een groot deel uit het buitenland komt.

LEMMER – De bloembollenkwekerij aan de Grietenijdijk 6 in Lemmer (met daarnaast nog een akkerbouwtak) wil voor haar internationale medewerkers 4 chalets neerzetten en de bedrijfswoning verbouwen zodat daar ook arbeiders in gehuisvest kunnen worden.

Woonruimte voor zo’n 20 mensen

Het bedrijf heeft  volgens stukken van de gemeente 12 mensen vast in dienst met daarnaast nog een flexibele schil van internationale medewerkers. Dat aantal varieert van 10 tot 30 werknemers. Om deze mensen te behouden voor het werk of nieuwe te vinden, is het belangrijk dat zij ook goed kunnen worden gehuisvest. Het bedrijf is al vanaf 2018 in gesprek met de gemeente over een oplossing daarvoor. Het bedrijf wil de huidige bedrijfswoning verbouwen en 4 chalets bouwen voor de huisvesting van ongeveer 20 buitenlandse werknemers. Ook wil ze een nieuwe bedrijfswoning bouwen voor de huidige bewoners van de bedrijfswoning.

Veel vraag

Volgens burgemeester en wethouders is er op dit moment binnen de gemeente geen huisvesting specifiek voor internationale werknemers. Er is wel sprake van huisvesting van internationale werknemers in Lemmer en omstreken, maar daar is veel vraag naar en de kwaliteit niet altijd even hoog. Dit kan volgens B&W leiden tot verre reistijden voor de werknemers of onveilige, ongezonde en illegale woonomstandigheden. Er is daarom behoefte aan kwalitatieve goede huisvesting voor deze werknemers. Door de bouw van de chalets is de reistijd voor de werknemers minimaal. Ook zijn medewerkers volgens de gemeente niet verplicht om gebruik te maken van de woonruimte. Hij wordt hen aangeboden, maar ze hoeven er niet te gaan wonen. Door de woningen worden ook bedrijven in de omgeving niet beperkt in hun bedrijfsvoering en er is voldoende plek om te parkeren.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!