LEMMER Een inwoner van Lemmer heeft de gemeente laten weten dat hij vindt dat de naam van het Burgemeester Krijgerplein veranderd zou moeten worden.
Dit omdat Krijger in de oorlog fout zou zijn geweest.
–
De gemeente laat weten onderzoek te hebben gedaan naar het oorlogsverleden van Krijger.
Daaruit blijkt dat naar het functioneren van de burgemeester in de jaren 40-45 een omvangrijk onderzoek is verricht.
Na het advies van de Zuiveringscommissie heeft het Centraal Orgaan Zuivering Overheidspersoneel in een uitgebreid rapport op 10 augustus 1945, de Minister van Binnenlandse Zaken geadviseerd de burgemeester zijn ambt te laten behouden. Zij vonden dat de burgemeester in een moeilijke positie zat omdat veel diensten van de bezetter waren gevestigd in zijn gemeente.
Krijger was er van overtuigd dat zijn aftreden alleen maar tot gevolg zou hebben gehad dat een NSB-opvolger schadelijk zou zijn geweest.
Wel is geconstateerd dat de burgemeester verwijtbare fouten heeft gemaakt.
Later is alsnog een proces gevoerd waarin burgemeester Krijger en politiemensen die betrokken waren bij de arrestatie van zes joodse onderduikers in Echtenerbrug tijdens de bezetting als verdachten waren gedagvaard.
Hij werd daarvoor veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar en werd buiten functie geplaatst.
Daarna kon hij weer aan de slag als burgemeester.
Wel werd ook zijn goede rol in de bezettingstijd bevestigd.
De gemeenteraad was blij en unaniem met zijn herbenoeming van 1953.
–
Op 3 december 1957 is burgemeester Krijger om het leven gekomen bij een éénzijdig ongeluk met zijn auto.
Hij was toen bijna 22 jaar burgemeester in de gemeente Lemsterland.
De naamgeving van het Burgemeester Krijgerplein heeft plaats gevonden zeer kort na zijn overlijden.
Al op 30 december 1957 nam de raad, met de grootst mogelijke meerderheid het besluit dat de toenmalige Markt voortaan Burgemeester Krijgerplein zou heten.
Volgens de huidige gemeente heeft de gemeenteraad toen met alle kennis over het oorlogsverleden het besluit genomen de naam aan het plein te geven.
Ze vindt dan ook niet dat de naam veranderd moet worden.