Bewoners rondom AH willen parkeerzone voor ontheffinghouders

LEMMER – Bewoners van de Parkstraat, de Schoolstraat, de Pampusstraat en de Zuiderzeestraat zijn een handtekeningenactie begonnen voor een parkeerzone voor ontheffingshouders in verband met de bouw van de nieuwe Albert Heijn.  Ze vrezen, nee weten zeker dat ze in de zomer na de lockdown kilometers moeten lopen om hun auto ergens neer te zetten.  Dan zijn er namelijk weer toeristen. En die kunnen hun auto nergens kwijt met die bouw en zullen ze dan op de schaarse plekken neerzetten in het centrum. Of te wel de bewoners kunnen hun auto dan nergens meer kwijt. De gemeente adviseert hen om de auto dan maar ergens aan de Vuurtorenweg , de binnenhaven, het strand of in Lemstervaart bij de Poiesz neer te zetten.

Gang van zaken

Onbegrijpelijk vindt Gatze Wouda, de initiatiefnemer van de handtekeningenactie. Nog onbegrijpelijker vindt hij de hele gang van zaken. Hij is al vanaf september vorig jaar bezig om antwoord te krijgen op vragen. Brieven blijven onbeantwoord. B&W lijkt onbereikbaar, want de 6 wekentermijn waarin een (aangetekende) brief beantwoord moet zijn is ruimschoots overschreden. En een deskundige die een afspraak zou maken stond zomaar out of the blue op de stoep. Met echtgenoot die ook maar aanschoof.

Nu al te weinig parkeerplekken

Nu al is het moeilijk om hun auto ergens te stallen. In de Parkstraat bijvoorbeeld staan 28 huizen en zijn er maar 25 parkeerplaatsen. Daarvan zijn 4 bestemd voor mensen met een invalidenkaart en er is 1 ontheffing. Maar het grote struikelblok is toch wel de bouw van de grote AH supermarkt. Die slokt momenteel een heel plein op met tussen de 300 en 400 plekken.  Doordat het project pas in 2023 is afgerond zullen er dus over 2 jaar pas weer parkeerplaatsen zijn.  En al die toeristen die dit seizoen of het komende seizoen naar Lemmer komen, zoeken dan echt wel een plekje voor hun auto in de straten rondom het centrum. Dus als Gatze even ergens naartoe moet met de auto, kun je er vergif op innemen dat die plaats daarna bezet is door een toerist.

7 keer proberen contact te krijgen, niet 1 keer gelukt

Onduidelijk is verder of die parkeerplekken bij de AH ook bestemd zijn voor mensen die niet winkelen bij de supermarkt.  Wouda vroeg om een ontheffing en om antwoorden, maar beide kreeg hij niet. “Al in september 2020 ben ik begonnen met bellen over de parkeerproblematiek.” Hij laat een boekwerkje zien waarin alles is gedocumenteerd. En er waren altijd mensen bij die kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk heeft gebeld. Er staat dat hij op 4 september de mensen van de balie aan de lijn kreeg die hem zouden doorverbinden met de juiste persoon. Die nam echter niet op en zou terugbellen. Dat gebeurde niet.  Op 14 oktober probeerde hij het weer. Een dag erna zou hij terug gebeld worden, Gebeurde weer niet. Tussen 3 september en 4 november probeerde hij 7 keer in contact te komen met de desbetreffende ambtenaar. Er werden terugbelverzoeken neergelegd en beloftes gemaakt. Ze werden alleen niet nagekomen.  En er werd niet teruggebeld.

Geen reactie

Omdat hij er toen flauw van was, deed hij op vrijdag 4 december een aangetekende brief op de bus. Gericht aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Van een enkele partij kreeg hij een reactie, maar van de rest niet. En zeker niet van burgemeester en wethouders.

Onderzoeksbureau: man stond zomaar voor de deur met vrouw erbij

En toen zou er een onderzoek worden gedaan naar de situatie, zo werd gemeld. Een man van een onderzoeksbureau zou een afspraak met Wouda maken. “Maar die stond zomaar opeens voor de deur op een zaterdag, zonder dat die afspraak was gemaakt. Met zijn vrouw ook nog. Hij had de nacht ervoor in een B&B in Lemmer geslapen en zij was meegekomen. “ Een beetje een rare gang van zaken vonden Gatze en zijn vrouw dat, maar toe maar. “We hebben ze binnengelaten en een kop koffie gedronken. En toen zijn we in de buurt rond gaan lopen. Om te kijken wat de problemen zijn en om een oplossing te vinden.” Wat de adviseur aangaf was te gek voor woorden vond Wouda. “We konden wel bij Sterk aan de Binnen Haven gaan staan. Of aan de Vuurtorenweg. Of op het parkeerterrein bij het strand. Of dus bij de Poiesz in Lemstervaart. ” Wouda die zelf al 72 is, vond dat te gek voor woorden. “Hier wonen ook veel mensen die slecht ter been zijn. Moeten die dan kilometers lopen voordat ze hun auto kwijt kunnen? Dat is toch de omgekeerde wereld?” Ook adviseerde de onderzoeker dat mensen dan wel in de omliggende straten konden parkeren. “Maar in de Flevostraat wordt binnenkort ook gesloopt en gebouwd. Daar staan dan auto’s van werklieden en zwaar bouwverkeer. Dat kan dus helemaal niet. Bovendien is het een verschuiving van het probleem. En het is toch van de zotte dat wij voor elk wissewasje 2,5 kilometer moeten gaan lopen?”

“Ik wil gewoon een oplossing”

Gatze startte daarom een handtekeningenactie en die werd grif onderschreven door mensen in de omliggende straten. Want iedereen heeft er last van.  “Mensen rondom die bouw willen gewoon een vaste parkeerplaats zodat ze weten dat ze hun auto kwijt kunnen. “ Zelf is hij ook heel stellig:”Ik wil gewoon een oplossing. Punt uit. Ik wil best in Rutten parkeren als de Albert Heijn of de gemeente dan de taxi betaalt die ik dan moet nemen om naar Lemmer te komen. En datzelfde geldt voor als ik naar mijn werk moet. Ik werk nog 3 dagen in de week en als ik daar moet komen met een taxi, dan vind ik dat best als zij dat betalen.” Wat hem verder verbaast is dat er een duur onderzoek moest worden gedaan om te kijken naar de parkeerproblematiek. “Kunnen ze dat zelf niet? En met wat voor oplossingen komt zo’n bureau dan ook nog? Ze moeten het gewoon regelen. Wij hebben hier ook niet om gevraagd.”

Reactie van de gemeente

Natuurlijk heeft Lemsternijs ook een reactie van de gemeente gevraagd. Die luidt als volgt: Op dit moment zijn wij bezig met een totaalafweging waarbij in eerste instantie de focus wordt gelegd om tijdens pieken, bouwwerkzaamheden en wegwerkzaamheden alternatieve parkeerplekken aan te bieden aan het bulk verkeer. Daarnaast kijken wij waar noodzakelijk mogelijk ontheffingen aan de orde zijn. Ook betuigt de gemeente haar spijt over het feit dat Wouda zo lang op een antwoord heeft moeten wachten.

Op de vraag of het niet een beetje vreemd is dat een meneer van een onderzoeksbureau onaangekondigd op de stoep staat en dan ook nog zijn vrouw meeneemt antwoordt de gemeente:”Naar aanleiding van de brief van der heer Wouda is telefonisch is met meneer afgesproken dat een ambtenaar op werkbezoek zou komen om met ondernemers te praten en om mogelijkheden te onderzoeken. En dus ook met Wouda om tafel te gaan zitten. Deze afspraak is enkele uren voor het bezoek vastgelegd. Wij zijn blij dat meneer zo flexibel reageerde in dit weekend. Wij hebben tijdens een wandeling samen met meneer de situatie bekeken en een aantal mogelijkheden doorgesproken. Deze mogelijkheden worden onderzocht en uitgewerkt, waarna wij tijdens een in (digitale) bijeenkomst graag in gesprek gaan met de buurt.”

 

Pas in 2023 kan hier weer geparkeerd worden.