Bedrijfsartsen vergelijken? Let op deze 5 punten

Er zijn ongeveer 2.000 bedrijfsartsen in Nederland. In principe is dat natuurlijk goed nieuws! Want van die 2.000 specialisten past een aantal ongetwijfeld uitstekend bij jou en je organisatie. Maar er zullen er ook tussen zitten die minder goed (of zelfs helemaal niet) passen. De uitdaging is dan ook: hoe ga je al die bedrijfsartsen vergelijken? Wij verzamelden 5 essentiële punten waar je in ieder geval op moet letten bij het kiezen van een bedrijfsarts.

1. Een BIG-registratie

‘Bedrijfsarts’ is een beschermde beroepstitel. Dit betekent dat een bedrijfsarts altijd moet kunnen laten zien dat hij of zij een geldige BIG-registratie heeft. Het BIG-register is een wettelijk, online, openbaar register waarin je op kunt zoeken of zorgverleners officieel bevoegd zijn om hun beroep uit te oefenen.

2. Wet- en regelgeving

Eén van de taken van een bedrijfsarts is het verzorgen van medische ondersteuning bij de verzuimbegeleiding en het re-integreren van werknemers. In de praktijk betekent dit dat de bedrijfsarts het probleem in kaart brengt, advies geeft over de stappen richting herstel en tussentijds evalueert hoe het met de werknemer gaat. Voor het spoedig verlopen van het hersteltraject, is het belangrijk dat de bedrijfsarts werkt in lijn met de wet- en regelgeving.

Een belangrijke wet die vanaf de allereerst verzuimdag van toepassing is, is de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Het doel van deze wet is het terugdringen van langdurig ziekteverzuim. De wet doet dit door een gezamenlijke inspanning van werkgever en werknemer af te dwingen. Oftewel: vanaf de allereerste verzuimdag hebben zowel de werkgever als de werknemer verplichtingen. Deze verplichtingen zijn wettelijk vastgelegd en bedoeld om het herstel te bespoedigen. Een goede bedrijfsarts is op de hoogte van de verplichtingen die voortkomen uit de Wvp.

3. De juiste expertise

Iedere organisatie is anders. Afhankelijk van wat de core business van jouw organisatie is en welke werkzaamheden de meeste van jouw collega’s dagelijks uitvoeren, zul je in de praktijk meer geconfronteerd worden met het ene type klachten en minder met het andere. Zo zul je op een advocatenkantoor vaker te maken hebben met burn-outs, terwijl je in de bouw waarschijnlijk vaker geconfronteerd wordt met lichamelijk letsel.

In welk type klachten een bedrijfsarts meer of minder gespecialiseerd is, verschilt van persoon tot persoon. Dit heeft te maken met praktijkervaring of gevolgde bijscholing. Het is verstandig om te kiezen voor een bedrijfsarts die gespecialiseerd is in het begeleiden van het type klachten dat vaak voorkomt binnen jouw organisatie. Onderdeel hiervan is ook dat de bedrijfsarts snapt hoe jouw organisatie in elkaar zit.

4. Positieve reviews

Ook bedrijfsartsen worden online beoordeeld. Voordat je een bedrijfsarts kiest, is het goed om eens te kijken wat anderen in hun reviews te zeggen hebben over de kandidaten die jij op je short list hebt staan. Op HR Navigator vind je een mooi overzicht: meer dan duizend gebruikers lieten een beoordeling achter om jou te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

5. Is er een ‘klik’?

Het liefste werk je natuurlijk lange tijd samen met dezelfde bedrijfsarts. Het is dan ook geen overbodige luxe als jullie goed samen door één deur kunnen. Wederzijds vertrouwen is daarbij van groot belang. De bedrijfsarts is een belangrijke speler in het zo soepel mogelijk laten verlopen van het hersteltraject van je werknemers. Voor zowel werknemer als werkgever is het fijn om daarbij samen te werken met een prettige partij, die ervoor zorgt dat het allemaal zo snel mogelijk achter de rug is.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste bedrijfsarts?

Heb je nog steeds geen idee waar je zou moeten beginnen met het kiezen van een bedrijfsarts? HR Navigator helpt elke dag organisaties bij het vinden van de perfecte bedrijfsarts: gratis, snel én onafhankelijk. Jij vertelt ons wat je wilt, wij selecteren drie kandidaten. Van deze bedrijfsartsen ontvang je offertes-op-maat én een vergelijkingsrapport. Dat maakt je keuze meteen een stuk overzichtelijker!