Amarins heeft hart verpand aan korfbal en politie

LEMMER – Korfbal was voor Amarins Kortstra een logische sportbeoefening. Het zit, zeg maar, in de genen.
Met 6 jaar is ze met die sport begonnen. Het is haar door haar ouders en grootvader Barteld met de paplepel ingegoten. Laatstgenoemde stond in 1966 aan de wieg van Korbalvereniging Lemmer.
Amarins heeft altijd passie, fanatisme en spelopvatting hoog in haar korfbalvaandel gedragen. Al ruim 20 jaar draait bij haar veel om het korfbal. En sinds enkele jaren heeft ze er een nieuwe passie bij.

Drie broeken verslijten
Ze volgt een werk- en leeropleiding bij de politie. Op de Politieacademie in Apeldoorn volgt ze een 4-jarige HBO opleiding tot politiekundige. Werkervaring doet ze op bij het Basisteam in Heerenveen. Vooral op beleid gerichte activiteiten hebben haar meeste belangstelling.
Amarins: ‘Opsporing, handhaving en noodhulp zijn de basiselementen, waar ik me voor wil inzetten. Vanuit de opleiding tot politiekundige richt ik me op beleidszaken daar omheen zoals bijvoorbeeld op het gebied van jeugdproblematiek, evenementen of verkeer. Hoe pak je juist iets aan of hoe handel je iets af. Je moet je steeds aanpassen aan de ontwikkelingen. In de misdaad, bijv. cybercrime, hol je eigenlijk altijd achter de feiten aan. Voor mij is het steeds de vraag of er patronen in zitten. Zodat je sneller grip op de zaak krijgt’.
Ervaring is erg belangrijk: ‘Collega’s roepen altijd dat je eerst drie broeken versleten moet hebben, voor je er verstand van hebt’.

Vertrouwen en respect

Amarins heeft uiteindelijk de ambitie om bij de politie vooral organisatorisch werkzaam te zijn. Daar liggen haar talenten. Ze hoopt eind dit jaar haar opleiding te voltooien en dan als gediplomeerd brigadier een mooie plek binnen de politie te vinden. ‘Bijvoorbeeld bij een basisteam binnen de eenheid Noord-Nederland of bij een team gericht op Thematische opsporing hoop ik me vooral met organisatie en beleid bezig te kunnen gaan houden. Maar voor nu is het afwachten waar ik wordt geplaatst’. Of ze nu een hogere of een lagere rang binnen het korps heeft, is voor haar minder belangrijk dan de voor haar zeer belangrijke begrippen: vertrouwen en respect.

Denker en doener

Terug naar het korfbal. Waar al haar hele leven haar hart ligt. Door blessures (ontstekingen in spiergroepen) en twee operaties, kan ze zich niet meer volledig op de sport zelf storten. Maar ze is meer dan actief achter de schermen. Amarins is een onmisbare schakel bij Korfbalvereniging Lemmer. Ze is een denker en een doener. De vereniging heeft aan haar een hele beste. Ambitieus, origineel en met overgave zet ze zich voor de uit 110 leden bestaande club in. Haar belangrijkste passie ligt vooral bij de jeugd, daarvoor organiseert ze in samenwerking met andere vrijwilligers veel activiteiten naast de sport. Korfbal staat vooral bekend als een familiesport en is als enige balsport een gemengde teamsport. De sport is daarnaast betaalbaar voor iedereen.
‘Korfbal is hier redelijk uniek in. Voetbal verkoopt zichzelf wel. Wij bieden sport en plezier aan voor iedereen in Lemmer en omstreken. Je moet het eerst een keer gedaan hebben voordat je door hebt hoe leuk het is’.

Kangoeroe Klup

Al op jonge leeftijd maken kinderen kennis met korfbal. Amarins Kortstra is leidster van de ‘Kangoeroe Klup’. ‘We laten kinderen van 2 t/m 6 jaar spelenderwijs bewegen. Zo maken ze kennis met veel bewegen en het samen dingen doen. Het is niet direct de intentie, maar we hopen dat ze doorstromen naar het Korfbal. De kinderen leren bewegen, maar ook delen. Vooral dit laatste is erg belangrijk. We geven extra aandacht aan de sociale vaardigheden. Je ziet na een aantal trainingen al kinderen groeien, dat is prachtig om te zien’. Ook een belangrijke inspanning van KV Lemmer is het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi in mei.
Maar liefst 200 kinderen doen hieraan mee. ‘Misschien gaan een paar kinderen daadwerkelijk op korfbal.
We zien dit ondanks het lage percentage als winst’.
Geschreven door Thijs de Boer
Het artikel is na 3 april terug te vinden in de rubriek PASSIE