Alternatieven huizen statushouders worden meegenomen

LEMMER – De alternatieven die inwoners van de gemeente de Fryske Marren hebben aangedragen om statushouders te huisvesten moeten worden meegenomen. Bovendien moet over 3 maanden duidelijk zijn of die plannen haalbaar zijn en er draagvlak voor is. Dat heeft de raad woensdag beslist.
Bovendien moeten in de nieuw te bouwen semi-permanente woningen ook mensen kunnen komen wonen die niet statushouder zijn. De bouw van die huizen moet in gedeelten worden ingevoerd. Dit om leegstand te voorkomen. Verder moet er ruimer gekeken worden naar particulier aanbod en naar leegstaande gebouwen. De rol van de woningcorporaties moet bovendien duidelijker worden.

Veel politieke partijen lieten weten dat Lyaemer Wonen haar plichten heeft verzaakt en te weinig sociale huurwoningen heeft onder andere door verkoop van huizen waardoor dit probleem gedeeltelijk ook is ontstaan. Zo heeft de corporatie niet de 12 sociale huurwoningen gebouwd in Tramdijk Noord, die ze zou moeten bouwen. Dit was wisselgeld voor de sloop van de woningen aan de Urkerstraat en de Steile Bank.

De NCPN vindt bovendien dat de gemeente zelf weer huizen moet bouwen.
De ChristenUnie vindt dat de gemeente bijvoorbeeld grond goedkoper moet verkopen aan Lyaemer zodat die daarop woningen kan zetten. Alle partijen maken zich zorgen over de lange wachtlijsten van reguliere huurders. Die is volgens de corporatie een kleine twee jaar.

Lyaemer zegt overigens dat de huisvesting van statushouders puur het pakkie an is van de gemeente zelf. Volgens Wilma Hoekstra, manager woonservice heeft de gemeente ook niet gevraagd of zij die woningen wilden bouwen. Lyaemer geeft statushouders voorrang bij het huisvesten. Eén op de vijf woningen wordt aan hen toegekend. ‘En daar houden wij ons aan,’aldus Hoekstra.