Albert en zijn bemanning van het Lemster skûtsje zeilen naar zilver op eerste zeildag SKS skûtsjesilen

Foto: www.lemsterskutsje.nl

LEMMER – Het Grouster skûtsje heeft vanmiddag wederom de openingswedstrijd van het SKS-kampioenschap gewonnen. Na 2022 en 2023 was dit de derde keer op rij dat Grou er met de winst op thuiswater vandoor ging. Regerend SKS-kampioen Douwe Azn Visser was uiteraard supertevreden. “Het kan niet beter. Maar het was enorm spannend in het eerste kruisrak. Lemmer heeft even voor gelegen en Heerenveen was ons bijna voor. Daarna kregen wij de vlagen mee en konden we afstand nemen. Maar het ging echt niet makkelijk. Het resultaat is helemaal super!”

Prima zeilweer

Om 13.00 uur vertrokken de skûtsjes achter twee sleepboten richting het wedstrijdwater. Kippenvel op de armen van iedereen die bij deze traditionele sleep aanwezig was. Met een windkracht 3 tot 4 uit westelijke richting bleek het prima zeilweer. Ook het publiek was weer in grote getale naar Grou gekomen om de veertien SKS-skûtsjes in actie te zien.

Protest

De skûtsjes lagen gretig vóór de startlijn in afwachting van het startschot. Op zoek naar een gunstige positie kwam Huizum tussen het startschip en een van de startboeien terecht, waardoor het skûtsje nog voor de start moest draaien en pas als laatste van start kon. Ook Akkrum was wat laat en zag de andere skûtsjes voor zich een ‘schone’ start maken. Leeuwarden kwam in het gedrang bij Joure en hees de protestvlag. Uiteindelijk loste het Jouster skûtsje dat prima op en verdween vlak voor de finish het rode doek uit het want van het Ljouwerter skûtsje.

Lemmer lijkt koppositie te pakken

In het eerste kruisrak barstte de strijd gelijk los. Lemmer leek de koppositie te pakken, maar aangekomen bij de eerste boventon vlak voor De Tynje waren het de Grousters die nipt als eerste om de boei draaiden. Gevolgd door Lemmer en Heerenveen. Sytze Pzn Brouwer zeilde boord-aan-boord met Douwe Azn Visser door De Tynje op weg naar de Pikmar. Daarachter volgden Albert Jzn Visser en Lodewijk Jzn Meeter (d’Halve Maen). Heerenveen volgde Grou en zeilde om het eiland in de Pikmar. Lemmer, Leeuwarden en d’Halve Maen kozen voor een slag ‘onder’ het eiland langs waardoor zij dichter bij de voorste skûtsjes kwamen.

Aanvaring

Grou had de leiding en wist een gaatje naar de achtervolgers te slaan. Bij het ingaan van het Suderburds Wiid schoof de vloot in elkaar en dat kostte Heerenveen een aantal plaatsen. Grou, Lemmer en Leeuwarden vormden inmiddels de top drie en hadden geen last van hetgeen achter hen gebeurde. Akkrum kwam met de opstekker in aanraking met het helmhout van d’Halve Maen en Earnewâld kon een aanvaring niet voorkomen. Dit alles leidde tot een protestsituatie en de nodige rode vlaggen in het want. Sneek en Heerenveen konden deze situatie omzeilen en bereikten na één route als vierde en vijfde de Wide Ie.

Het wedstrijdveld kwam steeds verder uit elkaar te liggen. Rinus de Jong (Joure) wist in De Tynje Johannes Hzn Meeter (Huizum) en Klaas van der Meulen (Woudsend) in te halen. Achter de koplopers werden nog diverse duels uitgevochten, want elke positieverbetering telt. Grou en Lemmer lagen inmiddels ver vooruit, terwijl Sneek en Heerenveen dichter bij Leeuwarden waren gekomen. De drie laatste skûtsjes – Súdwesthoek, Akkrum en d’Halve Maen – hadden moeite om de rest te volgen.

Finish vlak voor het publiek

Op de Wide Ie nam de wind soms wat in kracht toe en bij vlagen lagen de skûtsjes steeds platter op het water. In het laatste kruisrak koos Heerenveen voor andere slagen dan Sneek en wist het iets dichterbij te komen. Vooraan maakte het geoliede team van Grou geen fouten en bleef het geconcentreerd zeilen. Na een kleine twee uur verscheen de afkortvlag op kotter De Zevenwolden en dat betekende dat er vlak voor het publiek op het eiland in de Pikmar gefinisht zou worden.

Frysk Folksliet

Toen het Grouster skûtsje wederom als eerste over de finish zeilde, klonk er een luid gejuich en werd het Frysk Folksliet ingezet. Lemmer volgde als tweede en Willem Uzn Zwaga behield de derde plaats vóór Sneek en Heerenveen. Joure volgde op plek zes vóór Huizum en Drachten. Harmen Pzn Brouwer (Langweer) zeilde lange tijd op plek tien, maar had in het laatste kruisrak Woudsend te pakken. Earnewâld, Akkrum en d’Halve Maen finishten na elkaar met een protestvlag en moesten dus na de wedstrijd naar de protestkamer in het Marit Bouwmeester Zeilcentrum. Auke de Groot (Stavoren) finishte als laatste.

Protesten

Inzake de protesten rond de situatie met d’Halve Maen, Akkrum en Earnewâld heeft de jury meer tijd nodig om tot een uitspraak te komen. Zij zullen dat komende maandag voor de rûtebesprekking doen.
Verder was er nog een protest van Akkrum tegen Drachten, ivm een situatie ruimte voor de wal. Dit protest is toegekend. Dat betekent dat Drachten(*) 14 punten krijgt voor deze wedstrijd.

Naar aanleiding van bovenstaande is de Daguitslag nog niet ingevuld.
De finishvolgorde van de wedstrijd bij Grou was als volgt: 1. Grou – 2. Lemmer – 3. Leeuwarden – 4. Sneek – 5. Heerenveen – 6. Joure – 7. Huizum – 8. Drachten(*) – 9. Langweer – 10. Woudsend – 11. Earnewâld (met protest) – 12. Akkrum (met protest) – 13. d’Halve Maen (met protest) – 14. Stavoren.

Maandag: De Veenhoop

Maandag zeilen de skûtsjes op De Veenhoop.
Volgorde van de walstart: 1. Heerenveen – 2. Woudsend – 3. d’Halve Maen – 4. Drachten – 5. Stavoren – 6. Lemmer – 7. Akkrum – 8. Earnewâld – 9. Grou – 10. Sneek – 11. Langweer – 12. Huizum – 13. Joure – 14. Leeuwarden.