LEMMER /JOURE – Vorige week donderdag werd na bijna 9 jaar afscheid genomen van burgemeester Fred Veenstra. Er werden vanzelfsprekend allerlei zaken genoemd bij zijn afscheid, maar de meest opvallende was wel het feit dat de burgervader de barricades opgegaan is voor de terugkeer van de bingo waarbij ook een alcoholisch drankje mag worden geschonken. Omdat hij dit op de landelijke agenda kreeg is er nu een wetswijziging in de maak waardoor het spel met de cijfers wel weer gespeeld mag worden terwijl er ondertussen een wijntje, biertje of advocaatjes gedronken mag worden.
Erepenning
Bij zijn afscheid kreeg de bijna 62-jarige burgervader een erepenning van De Fryske Marren uitgereikt. Veenstra wordt burgemeester in Smallingerland. Locoburgemeester Chris van Hes overhandigde de erepenning. Hij sprak lovende woorden over Veenstra. “Fred hat him mei hert en siel ynsetten foar de gemeente en hat, as earste kroanbeneamde boargemaster, in wichtige rol spile by it ta waaksdom bringen fan de jonge gemeente De Fryske Marren. Dêrnjonken stie syn doar altyd iepen foar ynwenners, ûndernimmers en kollega’s dy’t mei him yn petear woene. Hy fertsjinnet dêrom dizze ûnderskieding.”
De erepenning is na de gemeentelijke fusie in 2017 ingesteld om personen, stichtingen, verenigingen of organisaties te eren als bewijs van hoge waardering en dankbaarheid voor het leveren van bijzondere prestaties op maatschappelijk, sportief of cultureel gebied. De penning is ontworpen door goudsmid Jody de Vries, juwelier in Lemmer. De penning gaat gepaard met een oorkonde.
Voorgangers
De erepenning van De Fryske Marren werd tweemaal eerder uitgereikt. Oud-wethouder Johannes van der Pal was in 2018 de eerste die de gemeentelijke erepenning in ontvangst mocht nemen. Vier jaar later ging deze naar de Stichting Lemster Skûtsje.
Arno Brok
Vanzelfsprekend waren er allerlei lovende woorden over de scheidend burgemeester. Zo vond commissaris van de Koning Arno Brok hem een echte verbinder. Maar ook een energieke voorzitter die ook nog eens verschillende rollen op zich heeft genomen onder andere in het collectief van de Friese gemeenten. Maar hij had ook zitting in de Provinciale Koffietafel en in de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Dat hij drie culturen bijeen moest brengen bij de herindeling vond Brok best een uitdaging. Tenslotte waren de gemeente Lemsterland, Gaasterlân-Sleat en Skarsterlân drie gemeenten met allemaal een heel eigen gezicht en werkwijze. En die moesten wel samen gebracht worden.
Wapenfeiten
Onder het bestuur van Veenstra waren er hele mooie zaken, maar ook hele nare en verdrietige zo memoreerde Brok. Het tegenhouden van de zandwinning in het IJsselmeer was daar eentje van. “Daarvoor was politie in de zaal nodig. Dat was dus niet alleen maar aardig.” Ook noemde hij de “jongerenopstand” in Oudemirdum waarbij in een bos een chaotische toestand ontstond. Maar ook het sluiten van drugspanden. Het meest verdrietig was het verdrinken van de jonge Adoné in het zwembad in Lemmer zo memoreerde Brok. En dan was er nog een carbidkanon in Joure en een noodbevel in Echtenerbrug. Helaas kreeg het gezin van Veenstra ook te maken met bedreigingen en ging dat zo ver dat hun woning zelfs beveiligd moest worden. “Uw partner en kinderen betalen voor uw werk dan ook een hoge prijs,” zo meende Brok. Dat een (Lemster) raadslid bovendien aangifte deed bij de Rijksrecherche was ook nog nooit voorgekomen. “Een bestuurlijk novum.” Dan werden er ook nog eens 2 wethouders naar huis gestuurd en zorgde corona jaren voor allerlei moeilijke situaties.
Veenstra: “Mooi dat bingo terug mag”
Veenstra vond het een onverwachte eer dat hij de erepenning ontving. “Ik ben er heel blij mee en krijg bijna een rood hoofd van alle complimenten,” zei hij zichtbaar aangedaan. Hij gaf verder aan dat het van groot belang is dat gemeenten blijven samenwerken omdat ze samen veel meer voor elkaar krijgen dan alleen. En over de bingo: “Dat was wel een bestuurlijk hoogtepunt in mijn carrière. Het geeft wel aan dat ik heb geprobeerd om wat in deze gemeenschap leeft te verwoorden en me daarvoor in te zetten. En het is heel mooi dat het zo afloopt en de wet nu wordt gewijzigd op dat punt.”
Toch weer burgemeester
De scheidend burgervader gaf verder aan dat hij en zijn vrouw op een gegeven moment zaten te filosoferen over de toekomst zo in de herfst van hun leven. “We vroegen ons af wat we nog zouden willen. Mijn vrouw gaf me de tip om in ieder geval na te denken over mijn hobby’s. Mijn grootste hobby is muziek en daarom heb ik toen maar direct een hypermodern orgel besteld.” Maar toen bleek er een vacature te zijn van burgemeester in Smallingerland. De gemeente waar hij ooit bestuurlijk startte. De enige gemeente ook waarin hij het burgermeesterschap nog zou willen uitoefenen zo zei hij. En waarmee de cirkel rond is.