Leerlingen beleven kruisweg

LEMMER – Vanochtend, dinsdag 12 april 2022 droegen de leerlingen van de Daltonschool St. Jozef een 2 meter lang kruis van de school naar de rooms katholieke kerk om zo een soort eigen Passion te verbeelden, maar vooral om het lijdensverhaal van Jezus op een eigentijdse manier te kunnen “beleven”.  De groepen 7 en 8 (3 in totaal) liepen afwisselend van de school naar de kerk. In de Willibrorduskerk kregen zij een rondleiding en werd het verhaal van Jezus verteld aan de hand van de schilderijen in de kerk en verhalen van Geert ten Veen, Jurjen Mous en Suzanne de Rooij. Het kruis werd overigens gemaakt door Bertus Thijsseling.

Pasen is niet alleen een vakantie

De school en de kerk wilden graag dat kinderen Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen niet alleen ervaren als een vakantie of de dag waarop veel eieren worden gegeten, maar vooral ook weten waar de dagen voor staan. Janke Thijsseling:”We hadden al eerder nagedacht over een soort eigen Passion. Als de kinderen het daarna dan ook nog op tv zien, beklijft het misschien ook meer.”

Eigen lijdensweg

Om het lijdensverhaal nog wat persoonlijk te maken, hebben kinderen op school bovendien de opdracht gekregen om op te schrijven wie volgens hen hen het afgelopen jaar een heel eigen lijdensweg, heeft gehad en dus een kruis heeft gedragen. Die briefjes komen allemaal op het door hen gedragen kruis te hangen. Janke verwacht dat daar veel briefjes over de oorlog op zullen hangen, maar ook verhalen van persoonlijk lijden in de eigen omgeving.

De betekenis van Witte donderdag, Goede Vrijdag en Pasen

Witte donderdag is eigenlijk een vreemd gekozen naam, want wit staat voor vreugdevol en goed. Terwijl witte donderdag voor Jezus een zware dag was. Hij weet dan namelijk al wat hem allemaal te wachten staat en heeft samen met zijn leerlingen zijn laatste avondmaal. Hij wordt op die dag verraden door Judas, gevangen genomen en gemarteld en bespot. Ook Petrus verloochent hem die dag. Na die inktzwarte dag, volgt zijn kruisiging. Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen het lijden en de kruisdood van Jezus. Met Pasen vieren zij zijn opstanding, ook wel verrijzenis genoemd, uit de dood. Dit is op de derde dag na zijn kruisiging.