25 hectare aan hennep in Lemmer (maar niet die geestverruimende)

LEMMER  – Een groot gebied voor vezelhennep aan de Wielewei in Lemmer. Dat is de bedoeling van Projectontwikkelaar De Kompanjon uit samen met GreenInclusive. Op termijn moeten er aan de Wielewei huizen gebouwd worden (dat gebeurt tussen nu en een jaar niet), maar tot die tijd worden er natuurlijke grondstoffen geproduceerd. Vezelhennep heeft overigens niets met de geestverruimende hennep te maken, dit gewas wordt gebruikt voor onder andere natuurlijke woningisolatie.

Zaaien

De teelt vindt al dit jaar plaats. Eind april/begin mei zal begonnen worden met het zaaien van het gewas. In 100 dagen groeit de vezelhennep zo hard dat ze geoogst kan worden. Na het maaien, blijft het dan nog een paar weken op de bodem liggen. Dat is beter voor de verwerking, want in de fabriek wordt de bast van de vezel gescheiden. In de fabriek in Oude Pekela wordt het dan verwerkt tot onder andere isolatiemateriaal.

Opname

De hennepvezels zijn zo bijzonder omdat ze CO2 opnemen, in plaats van het uit te stoten aldus Greeninclusive. Omdat het zo’n succesverhaal is, wil het bedrijf ook graag een fabriek in Friesland realiseren die het materiaal verwerkt. En wil ze de agrarische sector, die toch heel vaak de klappen opvangt, meenemen in het hele verhaal.

Directeur Harmen Wind is enthousiast over de samenwerking: “GreenInclusive kan op de locaties die in de toekomst mogelijk een andere (bouw)bestemming krijgen tot die tijd natuurlijke grondstoffen produceren. Hiermee geven we die percelen een duurzame en efficiënte functie. We werken hierbij samen met de bestaande gebruikers van de gronden.” In Lemmer worden de landbouwpercelen aan de Wielewei in 2022 ingezet voor de productie van vezelhennep.