Smokkelbern dinsdag 5 april in première in Lemmer

LEMMER – De laatste repetities voor de theatervoorstelling Smokkelbern in Lemmer zijn in volle gang. De acteurs, regisseur en technici zijn neergestreken in Tsjerke oan it Dok, waar vanaf volgende week dinsdag de muziektheatervoorstelling te zien zal zijn. Tot en met zaterdag 9 april is er elke avond een voorstelling.  Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via www.smokkelbern.nl.

Grootscheepse reddingsactie van Joodse kinderen

Smokkelbern gaat over de grootscheepse reddingsactie van Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Lemmer heeft een belangrijke rol gespeeld in deze oorlogsgeschiedenis. De meeste kinderen die uit Amsterdam naar Friesland werden gebracht, reisden via Lemmer. Want de jonge studenten die de kinderen smokkelden, kozen voor hun reis vaak de Jan Nieveen, de veerboot die toen tussen Amsterdam en Lemmer voer. ,,Het was de veiligste route. Op de boot waren er weinig controles van Duitsers. De bemanning van de Jan Nieveen wist van de kindersmokkel en waarschuwde bij onraad’’, aldus producent Gerard van der Veer van Smokkelbern.

Gebaseerd op het leven van Lea

Via Lemmer reisden de meeste kinderen naar Sneek, Leeuwarden en Joure. In deze plaatsen werd de hulp aan Joodse kinderen gecoördineerd en werden ze naar onderduikfamilies gebracht. De theatervoorstelling Smokkelbern is gebaseerd op het leven van het 4-jarige meisje Lea, dat bij een bakkersfamilie in Abbega onderdook. Als ze op latere leeftijd in een crisis belandt door alles wat ze in de oorlog heeft meegemaakt, besluit ze de reis van toen opnieuw te maken. In Abbega hoopt ze haar oorlogsverleden eindelijk een plek te kunnen geven.

De regie van Smokkelbern is in handen van Tjerk Kooistra, bekend van Iepenloftspul Jorwert. De muziek is gecomponeerd door Jorrit Laverman.