Oeverzwaluwen kunnen gang weer gaan

Lemmer – De nestgangen van de oeverzwaluwenwand zijn weer klaar voor gebruik. De vrijwilligers van de Vogelwacht Lemmer-Eestergaa-Follega hebben ze weer schoongemaakt, zodat de vogels er hun eieren weer in kunnen leggen.

Bouw

In het najaar van 2019 is er een Oeverzwaluw -en IJsvogelwand met een winterverblijf voor vleermuizen en amfibieën gerealiseerd bij het natuurgebied van Staatsbosbeheer bij de rioolwaterzuiversinstallatie nabij de Wielewei 4 bij Lemmer. Vogelwacht Lemmer-Eesterga-Follega e.o. heeft de bouw in samenwerking met diverse instanties die subsidie verleend hebben gedaan.

Parasieten

Om het toegankelijk voor de Oeverzwaluwen te houden moet er jaarlijks, in het voorjaar, de oude nestgangen uit de wand verwijderd worden. Tijdens de winter komen hierin namelijk parasieten en zou je die nestgang laten zitten dan gebruiken de Oeverzwaluwen deze niet. De nestgangen moeten dus leeg en schoongemaakt worden. Dit is nu gedaan door vrijwilliger van de Vogelwacht in samenwerking met Staatbosbeheer. De nestgang wordt na schoonmaken weer opgevuld met nieuw leemhoudend zand. Dit zand is gemengd met leem, of zand waar de van nature aanwezige leem niet uitgewassen is. Leemzand heeft een licht bruin-gele kleur en is plakkerig. Het leemzand moet goed aangedrukt worden.

Tijdens het nestelen

Tijdens het nestelen graven de oeverzwaluwen de nestgangen uit, dit pikken ze los of doen ze met hun pootjes, met de vleugels werken ze het zand naar de uitgang. De gangen zijn dus 60-90 cm. diep en eindigen in een nestkamer die wordt bekleed met veertjes en plantendelen. Hierin worden dan 4-5 zuiver witte eitjes gelegd. De ouders broeden deze gezamenlijk uit. De broedtijd is 12-16 dagen. De eerste weken blijven de jongen in de nestkamer, als ze wat ouder zijn komen ze de ouders tegemoet.

Zelf kijken

Mensen die van een mooie natuur houden en dit schouwspel van de Zwaluwen in het voorjaar willen bekijken, kunnen dit op 200 meter afstand doen vanaf een uitkijkpunt (tegenover de Waterzuivering). Op dit uitkijkpunt is een panoramakijker geplaatst zodat men alles van dichtbij kan zien. Ook zal tijdens de Algemene Ledenvergadering donderdag 24 maart a.s. een fotopresentatie van de bouw van deze Oeverzwaluwenwand worden getoond.