Onderzoek woningbouw Hof van Holland

In dit gebied moet de nieuwe "wijk" komen.

LEMMER – De gemeente onderzoekt of er woningbouw mogelijk is en welke dan het beste is in het gebied Hof van Holland (gelegen ten noorden van de Wielewei in Lemmer tussen de rioolwaterzuivering en de Tramdijk.) In 2007 heeft de provincie aangegeven dat daar mogelijk woningbouw kon komen. De gemeenteraad deed hetzelfde in 2010. In mei 2021 heeft het college van B&W een intentieovereenkomst met grondeigenaar/ontwikkelaar De Kompanjon B.V. gesloten om het woningbouwproject Hof van Holland te onderzoeken op haalbaarheid.

2 mogelijkheden

Inmiddels zijn er 2 mogelijkheden uitgewerkt die worden voorgelegd aan  omwonenden en belanghebbenden. Dit gebeurt digitaal. Ook is er een uitgebreide enquête gemaakt op dit platform. Daarnaast zal een papieren versie ter inzage worden gelegd op de diverse servicepunten in de gemeente. Op basis van wat mensen ervan vinden, kan het plan verder worden aangepast/verbeterd en wordt de keuze gemaakt voor 1 van de plannen.

Haalbaarheid

De gemeente onderzoekt eerst of het uitbreidingsplan Hof van Holland haalbaar is. Ook bepaalt ze welk type woningbouw er passend is en of er voldoende draagvlak voor en vraag is naar woningbouw op deze locatie.

Weer geen mix: vooral koop en misschien middenhuur

De gemeente heeft de woningvisie uit de kast getrokken bij dit plan. Deze geeft aan dat ze een mix van betaalbare woningen en duurdere woningen zowel in het huur- als koopsegment nastreven. Maar zo geeft ze ook aan: het principe betekent niet dat op elke locatie, deze mix noodzakelijk is, zolang maar binnen het totaal wel voldoende betaalbaar huur- en koopaanbod in Lemmer aangeboden wordt. Dynhus heeft aangeven dat zij vooral wil bouwen in het centrum van Lemmer en Tramdijk Oost. Daar kan ze ook beter bouwen voor huisvesting van groepen die bijvoorbeeld meer zorg nodig hebben. Daarom is het plan vooral om koopwoningen aan te bieden. Wel zouden de appartementen of een deel van de 2 onder1 kap-woningen al naar gelang de reacties ook nog ingevuld zouden kunnen worden met middenhuur.

Geen gas, mogelijk verwarmen op restwarmte uit afvalwater

.In de wijk staat duurzaamheid bovenaan. De woningen zullen gasloos worden gebouwd en er wordt gekeken of het haalbaar is om de woningen te verwarmen met behulp van de restwarmte uit het afvalwater van de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie in combinatie met aquathermie uit oppervlaktewater. Ook wordt gekeken of er binnen de geurcontour van de rioolzuivering een zonneweide met energieopslag kan worden gebouwd. Die moet dan energie opwekken voor de rioolzuivering en de nieuwe woonwijk.