Kippenvel bij wake voor Oekraïne

LEMMER – Vrijdag  werd er voor de Lemster Toer een vredeswake gehouden voor Oekraïne gehouden vóór de Lemster Toer.  De opkomst is was groot en de emotie van de aanwezigen bijna voelbaar. Samen werd gezongen, geluisterd en sprak burgemeester Veenstra en droeg dichter Job Degenaar gedichten voor. Muziek Vereniging Crescendo en leden van Lemster koren brachten het lied “Dona nobis Pacem” ten gehore. Ook werd het Oekraïense volkslied gespeeld.

Dit initiatief is ontstaan naar aanleiding van het veel in social media gedeelde filmpje van de vredeswake in Berlijn, vorige week bij de Brandenburger Tor. Het lied “Dona nobis Pacem, geef ons vrede” ontroert en werkt aanstekelijk. Verder werd ook het Oekraïense volkslied en het Europese Volkslied gespeeld.

Teken van solidariteit

De bedoeling van de wake was om een teken van solidariteit en meeleven af te geven aan de bevolking van Oekraïne en aan in Nederland wonende Oekraïners en Russen. Burgemeester Fred Veenstra sprak over het leed helemaal niet zo ver hier vandaan. En hij gaf te kennen dat de vrijheid die we al zo lang voor vanzelfsprekend aannamen, opeens helemaal niet meer zo vanzelfsprekend is. En dat de oorlog veel dichterbij is dan we ooit hadden gedacht dat hij weer zou komen.