Wie heeft een vrachtwagen die met hulpgoederen naar Polen kan en helpt de mensen uit Oekraïne ?

LEMMER – In de tuin van de familie Akkerman aan de Galjoot 15 in Lemmer staat het helemaal vol met hulpgoederen. Dekens, kleding, medicijnen, eten, drinken en ga zo maar door. In de woning is er geen doorkomen meer aan en ook achterhuis staat alles vol. Buren helpen inpakken, het is een gaan en komen van mensen uit alle hoeken van Lemmer, maar ook ver daarbuiten met allerlei uiteenlopende goederen. Voor 12 uur deze ochtend waren er al tientallen mensen met goederen geweest, allemaal bestemd voor Oekraïne dat in het meest slechte scenario terechtkwam dat ze ooit voor mogelijk had gehouden, namelijk in een oorlog die ze nooit wilden.

Hulpgoederen

Het is het resultaat van een actie van hun 27-jarige zoon Anton Rashchenko. In en rond de woning van Anton in Groningen is de situatie niet anders. Ook daar komen voortdurend goederen binnen. Zaken die ervoor moeten zorgen dat de mensen in Oekraïne in ieder geval een beetje worden geholpen. Maandagochtend rijdt het eerste konvooitje naar Polen om daar de goederen af te leveren. Oekraïne zelf ingaan kan Anton, die is geboren op de Krim niet. Maar de goederen zullen wel aan de grens worden afgeleverd en op die manier de nood wat lenigen. Eerst wilde Anton 1 verhuiswagen vol spullen brengen. Maar het enorme aanbod maakt dat er maandag al 2 bussen met een laadklep gaan rijden en nog een auto met aanhangwagen.

Wie heeft een vrachtwagen die een tweede transport kan verzorgen?

Voor volgende week vrijdag staat een tweede transport gepland. Het zou dan heel mooi zijn als een bedrijf een grote vrachtwagen zou kunnen leveren. Anton verwacht eigenlijk zelfs dat er wel eens 2 vrachtwagens nodig zouden kunnen zijn.

Eerst inventariseren

Wat er verder nu nog nodig is, kan hij even niet overzien. Hij, maar ook zijn ouders in Lemmer zijn volledig overvallen door de enorme bereidheid van mensen om van alles en nog wat te brengen. Ook wordt geld gegeven om het transport te bekostigen of om zaken van te kopen. Na het eerste transport, gaat Anton kijken wat er dan nog meer nodig is. Dat zal hij dan ook weer bekendmaken via onder andere Lemsternijs. Maar een vrachtwagen eventueel met een chauffeur die tot de Poolse grens rijdt, zou wel heel mooi zijn zegt hij nu.

“Ik rijd mee”

Overbuurman Olsen gaat mee op het transport. Maar ook zijn vader Olaf heeft aan aangegeven een wagen te gaan besturen. Anton vindt het best spannend, zo laat hij weten, want de situatie is natuurlijk erg explosief en de mensen getraumatiseerd. Olaf heeft er minder moeite mee. “Ik denk altijd als het mijn tijd is, dan is het mijn tijd.”

Hartverwarmend

Antons moeder en Anton zijn etnische Russen en komen van de Krim. Maar Antons oma werd geboren in Charkov in Oekraïne. Met dat als familiegeschiedenis wilde Anton iets doen voor de mensen daar en bedacht hij een plan. In zowel Lemmer als Groningen waren de reacties vervolgens overweldigend. “Als je ziet hoeveel mensen iets kwamen geven, al die betrokkenheid. Het is hartverwarmend.” Ook Antons moeder is overweldigd door alles. Zo mocht ze van haar werkgever Jumbo voor 200 euro aan levensmiddelen en andere producten uitzoeken voor het transport. Maar naast die dankbaarheid is er ook heel veel bezorgdheid. “Wat gaat er allemaal nog gebeuren?,” zegt ze daarover.