Sible seit: “Droog weekend met veel zon”

LEMMER – We starten vandaag (vrijdag) met de invloed van een depressie boven het noorden van Scandinavië. Gelukkig komt er vanuit het westen een helpende hand naderbij. Het is een hogedrukgebied wat vrijdagavond precies boven de westpunt van Frankrijk ligt. De ‘mooi weer brenger’ ligt zaterdagochtend precies boven België.

Zaterdag overdag trekt hij via Duits grondgebied door naar Denemarken. De zon draait overuren. Wat een heerlijkheid beste lezers. Zondag ligt trekt het hogedrukgebied boven Polen. Aan de andere kant verschijnt er midden op de oceaan weer een stormdepressie. Deze blijft gelukkig op afstand. Wel steekt er een frisse zuidoosten wind op. Omdat het in de nachten vaak helder is, kan het gaan afkoelen en nemen de kansen op nachtvorst toe. Dit nemen we op de koop toe dacht ik zo.

Weekend verwachting

Vrijdag
Vooral in de ochtend af en toe buien mogelijk met hagel een klap onweer of zelfs een vlok natte sneeuw.
Vrijdagmiddag steeds droger en meer zon.
De wind is stevig en komt uit west noordwest, kracht 5-6..
Vrijdagavond afnemende wind.
7 graden. In de nacht van vrijdag op zaterdag kans op nachtvorst.

Zaterdag (prachtige dag)
Na een frisse ochtend wordt het een mooie droge dag met veel zon.
De zuidzuidoosten wind is zwak tot matig, kracht 2-3.
8 graden. In de nacht van zaterdag op zondag lichte vorst.

Zondag (prachtige dag)
Mooie droge dag met veel zon.
Er staat een matige zuidoosten wind, kracht 3-4.
8 graden.

Ontwikkelingen volgende week

Maandag rolt het hogedrukgebied boven Polen en Tsjechië nog altijd een uitloper uit richting onze omgeving. Via deze ‘rode loper’ hebben we ook op maandag mooi weer. De stormdepressie midden op de oceaan slaat linksaf en komt tussen Schotland en IJsland te liggen. Dat is goed nieuws voor ons. De mooi weer brenger boven Polen trekt dinsdag via Polen richting Rusland. Door het wegtrekken proberen enkele zwakke storingen tot ons door te dringen.

Gelukkig zien we tegelijkertijd alweer de opbouw van een hogedrukgebied boven Ierland. Deze wil de invloed van de storingen elimineren. Ja, en dan zien we in de tweede helft van volgende week iets gebeuren wat de schaatsliefhebbers liever eerder hadden gezien. Het hogedrukgebied boven Ierland trekt naar Scandinavië en brengt de wind naar richtingen tussen oost en noord. Wat een rotstreek, de hele winter bleven hogedrukgebieden hangen boven Ierland en Engeland en verknoeiden de kansen voor natuurijs. Dit noemen ze mosterd na de maaltijd.

Verwachting begin volgende week

Maandag
Naast zon komen er langzaam wat meer wolken.
De zuidzuidoosten wind is matig, kracht 3.
Het wordt maximaal 9 graden. In de late avond en nacht dankzij een zwakke storing kans op een beetje regen.

Dinsdag (er ligt tijdelijk een storing in de buurt)
Bij het vroege ochtendgloren rond 6-7 uur nog wat gespetter.
Overdag droog met een mix van wolken en zon.
De noordnoordoosten wind is matig, kracht 3-4.
9 graden.

Doorkijkje lange termijn (komende 14 dagen vele droge dagen)
Het hogedrukgebied wat eind volgende afmeert boven het noorden van Europa lijkt voor een te droge eerste helft van maart lijkt te willen gaan zorgen. De zon zal ons de komende tijd vaak verblijden. Af en toe kans op nachtvorst. We kunnen dus ontwaken uit onze winterslaap beste lezers.

Wist u dat?
Het vandaag 25 jaar geleden(1997) stormde.

Wist u dat?
Het 18 jaar geleden (2004) af en toe wit was, er vielen regelmatig hagel en sneeuwbuien.

Wist u dat?
Het dit jaar 3 jaar geleden (2019) extreem mooi weer was. Op 25 februari was het een zonovergoten dag. Het werd bijna 16 graden.

Wist u dat?
Het vorig jaar (2021) in februari 11 x tot vorst kwam. Het vroor op 13 februari zelfs streng (-10,2). Dit jaar (2022)wachten we nog op de eerste nachtvorst in februari. Dit gaat in de laatste dagen van deze maand alsnog gebeuren.

Weerspreuk

Als de ooievaars zinnelijk zijn,
dan blijft het weer nog dagen fijn.

Sible Waaijer