Straatweg wordt aangepakt

LEMMER – Binnenkort starten de eerste werkzaamheden voor het opknappen van het zuidelijk deel van de Straatweg in Lemmer. In dit gedeelte, tussen de N359 en de Parkstraat, wordt op maandag 28 februari gestart met de kap van bomen die bij de herinrichting niet blijven staan. De bestaande bomen staan volgens de gemeente in zeer slechte groeiomstandigheden. Zo drukken de wortels door de trottoirs. Een deel van de bomen wordt daarom vervangen door nieuwe. Zij worden zo geplant dat ze veel beter kunnen groeien.

Groene toegangspoort

Eind 2019 is het definitief ontwerp door het college vastgesteld na een uitgebreide belangenafweging. In het nieuwe ontwerp wordt rekening gehouden met een deel van de wensen van de aanwonenden en recht gedaan aan de functie en het beeld van een mooie groene toegangspoort.

Verschillende redenen voor een opknapbeurt

De weg voldoet niet aan de richtlijnen voor een 30 km zone, een deel van de bomen groeit slecht, de markeringen op de weg vervagen en de verharding heeft een opknapbeurt nodig. Het was dus hoog tijd om daar wat aan te doen, stelt de gemeente. De inrichting wijzigt niet radicaal. Het behoudt zijn uitstraling als historische groene laan door een combinatie van oude en nieuwe bomen. De weg wordt iets smaller wat de veiligheid ten goede komt. En voor een deel van de woningen blijft een strook parallelweg bestaan met parkeerruimte voor de bewoners.  Het hout van een deel van de gekapte bomen gaat, op verzoek van de buurtcommissie Markerstraat, naar het parkje waar het een goede bestemming krijgt. Daarnaast gaat een deel van de stammen naar de Stichting Piterstûn waar ze gebruikt worden in de dorpstûn.

Meer informatie

Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op https://www.defryskemarren.nl/start-werkzaamheden-straatweg-zuid-lemmer. Actuele informatie over de uitvoering staat op de website van aannemer Roelofs: www.roelofsgroep.nl/herinrichting-straatweg-zuid-lemmer.