Installatiebranche groeit vooral door warmtepompen

De komende jaren wil Nederland stappen vooruitzetten op gebied van duurzaamheid door meer gebruik te maken van duurzame energie. Een warmtepomp is daarvoor een uitstekende eerste of volgende stap blijkt uit cijfers van de installatiebranche in Nederland.

Stijgende cijfers installatiebranche

De afgelopen jaren zijn uitstekende jaren geweest voor de installatiebranche in Nederland. Dit blijkt uit de cijfers die gelden voor cv-ketels en warmtepompen. De cv-ketel markt steeg namelijk met 4%. De groei op gebied van warmtepompen was nog groter. De groei van warmtepompen was in 2019 25% hoger ten opzichte van 2018. In cijfers zijn dit 120.000 meer geïnstalleerde warmtepompen dan in 2018. In 2018 werden er ongeveer 66.000 warmtepompen geïnstalleerd.

Nederland wordt duurzamer

Dat deze cijfers zo groeien gebeurt uiteraard niet zonder reden. Mensen willen duurzamer leven. Steeds meer mensen wekken bijvoorbeeld zelf energie op waardoor de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen. Daarnaast proberen mensen steeds vaker duurzamere alternatieven te vinden om het huis te verwarmen. Dit is waar de warmtepomp in beeld komt. Naast warmtepompen zijn er andere installaties in huis mogelijk die ervoor zorgen dat woningen duurzamer worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van restwarmte om panden te verwarmen. Restwarmte is hierbij afkomstig van bedrijfsprocessen of van het opwekken van energie.

De werking van een warmtepomp

Een warmtepomp haalt met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt middels een koudemiddel door de warmtepomp in temperatuur verhoogd waardoor dit gebruikt kan worden als ruimteverwarming. De functie van een warmtepomp stopt echter niet alleen bij ruimteverwarming. Een warmtepomp kan namelijk ook het tapwater verwarmen. Bij het gebruik van een warmtepomp neemt het gasverbruik af, maar neemt het elektriciteitsverbruik toe.

Verschillende soorten en maten

Warmtepompen stoten minder CO2 uit dan cv-ketels. Ook bestaan er warmtepompen die helemaal geen CO2 uitstoten. Dan spreken we van een all-electric warmtepomp. Er zijn verschillende installatiebedrijven die deze varianten aanbieden of dat nog gaan doen. Zo ook Feenstra, zij hebben de all-electric op de planning van 2022 staan. Door het gebruik van dit type warmtepomp wordt het gebruik van fossiele brandstoffen maximaal teruggedrongen bij het opwekken van energie. De aanschafkosten van een elektrische warmtepomp zijn echter een stuk hoger dan de aanschafkosten van een hybride warmtepomp, die nog wel wat CO2 uitstoot. Het grote voordeel van een volledig elektrische warmtepomp is dat hierbij volledig kan worden afgestapt van gasverbruik. Daarnaast zorgt deze pomp ook voor warm tapwater.

De warmtepomp die door particulieren het meest gebruikt wordt, de hybride warmtepomp, is een warmtepomp die in combinatie met een cv-ketel wordt gebruikt. De pomp neemt hierbij het grootste deel van de warmteproductie voor zijn rekening, maar het proces van energie opwekken is niet volledig zonder het gebruik van fossiele brandstoffen.