Sible seit:”Kans op zware tot zeer zware windstoten”

LEMMER – Het is woensdag en toch ben ik even in de lucht beste lezers. Het is even nodig. Er heerst grote onrust op het weertoneel. De ontwikkelingen zijn zeer bijzonder en boeiend. Wordt het echt storm, zwaar weer, of storm in een glas water?

Wat gaat er gebeuren?
We beginnen op woensdag met de passage van een warmtefront en een zwak koufront. Maar dan? De afgelopen nacht is stormdepressie ‘Dudley’ geboren. Zij komt woensdag boven het oosten van Schotland aan. In de nacht van woensdag op donderdag komt de onruststoker aan boven Denemarken. De depressie pompt een bel koude lucht in de bovenkamer. Deze kou moeten we woensdagavond bekopen met veel buien en een harde wind met zware windstoten.

Verwachting

Woensdag (Vanaf woensdagavond zware windstoten). We starten met buiige regen, vanaf 9 of 10 uur wordt het droger. In de middag even wat droger met wat knipogen van de zon. In de avonduren toenemende kans op buien en windstoten. Zeer zacht met maximaal 12 graden.

Windverwachting
In de ochtend en middag een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind kracht 5-6 met uitschieters in kracht 7. Later op woensdagavond tijdens de actiefste buien (passage van het koufront) tijdelijk windkracht 8-9, wellicht met een uitschieter in kracht 10 (zware windstoten)

Donderdag
Mooie zonnige perioden en maar een enkele bui.
Er staat de hele dag een harde westenwind kracht 7.
Het verraderlijke zijn de windstoten die voorkomen. 50 % op uitschieters tot in kracht 10.
In de loop van donderdag wordt het even wat rustiger.
Maximaal 7 graden.

Ja en dan komt de vrijdag dan is het de beurt aan de charmante dame ‘Eunice’ . Zij gaat als randstoring richting Ierland waarna ze doorgroeit tot een volgroeide stormdepressie. Zij trekt vrijdag naar het midden van de Noordzee en zorgt daar op de Noordzee zelf voor orkaan-achtige toestanden met uitschieters tot in 130 km per uur (net best).

Vrijdag (vrijdagavond kans zware tot zeer zware windstoten)
Veel bewolking en enige tijd regen.
Vooral vrijdag weer een harde wind tot stormachtige wind, windkracht 7-8. Zoals het er nu voor staat is er 70% kans op zeer zware windstoten kracht 10-11.
Het wordt maximaal 10 graden.

Ook het weekend en volgende week maandag brengt winderig en soms nat weer. Vanaf dinsdag 22 februari wellicht een weersverbetering. Hierover vrijdag natuurlijk weer meer info. Tot slot wil ik nog even melden dat een kleine koerswijziging van de komende stormdepressies grote gevolgen zal kunnen hebben. Boeiend blijft het in ieder geval.

Weerspreuk

Zijn uw kinderen wild,
dan komt er regen wind.

Sible Waaijer

Tot vrijdag met meer windnieuws….