Meer harddrugs-, en drankgebruik dan cannabis in DFM

LEMMER – In gemeente de Fryske Marren wordt meer harddrug en lachgas gebruikt onder 12 tot 18-jarigen dan dat er een jointje wordt gerookt, blijkt uit onderzoek. Het gebruik van deze middelen is ook hoger dan het gemiddelde in Nederland en de rest van Friesland. Ook het drankgebruik onder deze leeftijdsgroep is hoger dan gemiddeld. Omdat de gemeente zich zorgen maakt over die situatie voert ze een nieuw systeem in. Ouders spelen daarin een belangrijke rol en worden door allerlei instanties geholpen bij de opvoeding van hun kroost.

Verkoop alcohol

Verder gaat er ook veel meer aandacht naar toezicht op de verkoop van alcohol. De leeftijdsgrens wordt vooral bij evenementen, in cafetaria en in sportkantines maar voor een klein deel gehanteerd. (In zo’n 12 procent van de gevallen).

IJslands model

Het IJslands Model is een model dat er na 20 jaar in IJsland voor heeft gezorgd dat jongeren veel minder alcohol, drugs en sigaretten gebruiken. Vanuit dit model is duidelijk geworden dat het gezin, de peergroep (zeg maar de groep waarmee jongeren zich identificeren), de school en wat ze in hun vrije tijd doen van groot belang zijn voor het gebruik van allerlei middelen. Deze groepen samen moeten er voor zorgen dat jongeren minder gaan gebruiken. In de politiek werd nog wel genoemd dat jongeren ook bijna nergens meer naartoe kunnen, nu veel jeugdsozen of jeugdcentra zijn opgedoekt.

Cijfers

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren onder de 18 jaar in de Fryske Marren vaak alcohol hebben gedronken, aangeschoten of dronken geweest en aan bingedrinken deden. Procentueel gebeurt dat vaker dan het provinciaal of landelijke gemiddelde. Van de 3796 jongeren tussen de 12 en 18 jaar in De Fryske Marren dronken er in 2019 zo’n 1632 jongeren onder de 18 jaar alcohol. 1063 jongeren onder de 18 waren aangeschoten of dronken en 1367 jongeren onder de 18 deden aan bingedrinken (heel veel drinken in korte tijd). Wel gaat het bij cijfers waarschijnlijk om dezelfde jongeren.

Veel harddrugs en lachgas

Jongeren tussen 12 en 18 gebruiken opvallend genoeg ook vaker harddrugs en lachgas. Het cannabisgebruik in DFM ligt lager dan in de rest van Friesland. Van de 3796 jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben 196 jongeren ooit cannabis gebruikt, tegenover 342 jongeren die ooit harddrugs gebruikten en 304 jongeren die ooit lachgas snoven. Ook moet hier dezelfde kanttekening bij geplaatst worden dat deze aantallen waarschijnlijk grotendeels over dezelfde groep jongeren gaan.

Qua roken liggen de cijfers gelijk aan of lager dan het provinciale gemiddelde.